Fethullah Gülen’in iadesi için Türkiye, dördüncü kez Washington yönetiminin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bizzat ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’e ilettiği iade konusunda, AK Parti ve Meclis heyetleri de girişimde bulunmuştu. Bu defa, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; bilgi, belge ve görüntülerle ABD’ye çıkarma yapmaya hazırlanıyor.  Gülen’in iade sürecinin hızlı bir şekilde işletilmesini talep eden Ankara, ziyaret trafiğiyle adeta Washington yönetimini prese aldı. Bozdağ ve Soylu’nun gerçekleştireceği temas trafiği ise özellikle ABD Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle olacak. İki bakan, sadece yaşananları anlatmakla ve belgeleri sunmakla kalmayacak, iki ülke arasındaki anlaşmaları da hatırlatarak gerekli adımın atılmasını talep edecek. Ziyaret sırasında şu mesajların altının çizileceği belirtiliyor:  
“FETÖ bir terör örgütüdür. Lideri Gülen’i iade edin. ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya yönelik silahlı terör örgütü kurmak’, ‘Cumhurbaşkanı’na suikast’, ‘anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs’ gibi suçlardan müebbet hapis cezası talebiyle yargılanacak olan Gülen’i iade etmenizi bekliyoruz.” 
İki bakan, Türkiye ile ABD arasında imzalanan “Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması”na göre, Gülen’in iade işlemleri yapılıncaya kadar hemen tutuklanması gerektiğinin altını çizecek. Anlaşmanın 9 ve 10’uncu maddeleri, tutuklanma gerekliliğini ortaya koyuyor. Madde 9’a göre, sözleşen tarafların, geri verme istemine ilişkin bilgi ve belgeleri aldıktan sonra, Gülen’in aranması dahil gerekli önlemleri alması gerekiyor. Madde 10’a göre ise, ABD yetkili makamlarının taleple birlikte “geçici tutuklama” işlemini gerçekleştirmesi ve bu tarihten itibaren 60 günlük süre içinde Türkiye’den suçlara ilişkin gerekli belgeleri sunması önem taşıyor. Türkiye, konuyla ilgili belgeleri zaten sunmuştu. 
Altı çizilecek noktalardan biri de, sadece Gülen’le değil, FETÖ mensuplarıyla ortak mücadele olacak. FETÖ’nün sadece Türkiye değil, teşkilatlandığı 170 ülke için de tehdit olduğunun altı çizilecek. FETÖ mensuplarının barındırılmaması ve gerekli mücadelenin ABD’de de sürdürülmesi istenecek.  İki bakanın ABD’ye yapacağı ziyarette diğer terör örgütleriyle mücadele de masada olacak. Türkiye; PKK, DAEŞ ve PYD-YPG’yle mücadeledeki hassasiyeti vurgulayacak. Özellikle ABD’nin destek verdiği PYD-YPG’nin de terör örgütü PKK’nın uzantısı olduğu belgeleriyle ortaya konulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, BM Zirvesi için gideceği New York’ta da aralarında Obama’nın da bulunduğu liderlerle FETÖ konusunu görüşecek. 
Editör: TE Bilişim