Yaklaşık 40 yıldır denizlerde avlanan Osman Usta, her yıl 1 Mayıs ila 10 Haziran arasının küçük balıkçılar için en verimli sezon olduğunu belirterek, bu dönemde ekonomik olarak biraz rahatladıklarını söylüyor.

Bazı balık türlerinin bu günlerde kıyıya geldiğini hatırlatan Usta, “Bu günlerde en çok avladığımız balıkların başında barbon, yeşil izmarit, istavrit, kefal ve mezgit gelmektedir. Çünkü bu dönemlerde denizci tabiriyle langozdan çıkan balıklar sahile gelir ve küçük balıkçı tarafından avlanır. Özellikle 1 Mayıs, 10 Haziran arası ila Eylül Kasım arası küçük balıkçı için en verimli sezon diyebiliriz. Kışa oranla şimdi işlerimizin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kışın büyük balıkçı tekneleri başta hamsi olmak üzere diğer balık çeşitlerini bolca avladıklarından dolayı bizim avladığımız balıkların ekonomik değeri az olurdu. Ancak bugünlerde hem av yasağı hem de balıkların kıyıya kadar gelmeleri küçük balıkçılar için bir fırsat oldu” dedi.

"ARTIK EMEKLİLER KÜÇÜK BALIKÇILIK YAPIYOR"

Balıkçılık mesleğinin giderek cazibesini kaybettiğini belirten Usta, yeni neslin bu mesleği pek tercih etmediğini dile getirerek, “Mesleğimiz eskiden çok daha cazip idi. Ancak son yıllarda denizde verimin azalması balıkçıyı farklı yerlere yöneltti. Şimdilerde bu mesleği emekliler yapıyor. Yani yüzde 90’ı emekli yüzde 10 kadarı da gerçek balıkçı yani sadece balıkçılıkla geçiniyor” diye konuştu.