AB istatistik kurumu Eurostat ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan doğurganlık oranı araştırmalarına göre, Avrupa Birliği üyesi 28 farklı ülkenin doğurganlık ortalaması yüzde 1,54’de kalırken, Türkiye’de doğurganlık oranının ise yüzde 2,14 seviyesinde olduğu belirlendi. Interpress’in Avrupa ve Türkiye’deki doğum oranlarını mercek altına alan araştırmasına göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede 510 milyon nüfusa rağmen 5.1 milyon bebek doğarken, 5.2 milyondan fazla insan ise hayatını kaybetti. Dünyada yaşlı nüfusu, toplam nüfusunun yüzde 10’unu geçen 41 ülke bulunurken, bu ülkelerin 32 ‘sinin  Avrupa’da olduğu tespit edildi.

Avrupa’da en fazla doğum Fransa’da 

İstatistiklere göre AB ülkeleri arasında en yüksek doğum oranının 799 binle Fransa’da olduğu belirlenirken bu doğumların çoğunluğunu ise Afrika kökenli annelerin oluşturduğu ortaya çıktı. Almanya, 737 binle ikinci sırada yer alırken, 485 bin ile İtalya üçüncü, 418 binle İspanya dördüncü ve 369 binle Polonya’nın beşinci sırada olduğu belirlendi. Doğum oranları artan Fransa ve Almanya'da doğum yapanların ağırlıklı bölümünü yabancı kökenli annelerin oluşturduğu anlaşıldı. En genç doğuran anneler Bulgar anneler olurken, en yaşlı doğum yapan annelerin ise İtalyan anneleri olduğu belirlendi. AB'li kadınların doğum yaşı ortalamasının da 29 olduğu saptandı.

Türk nüfus Avrupa’da da artıyor 

Eurostat’ın AB ülkeleri 2016 nüfus raporuna göre, Avrupa vatandaşlarının ve göçmenlerin mevcut doğum oranlarının sürmesi halinde, 2050 yılında Avrupa’daki Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika ve Bulgaristan başta olmak üzere pek çok ülkede ikinci etnik grubun Türk nüfusu olacağı tespit edildi. Interpress’in televizyon, internet ve yazılı basında yapmış olduğu haber araştırmasına göre ise medyaya son bir yılda doğum oranları ile ilgili 5 bin 718 haber yansıdığı belirlendi.