Mükelleflerden gelen KDV iadelerine ilişkin talepleri dikkate alan Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığını (GİB) harekete geçirdi. GİB tarafından hazırlanan "KDV İadelerinin Etkinleştirilmesi ve Hızlandırılması, İade Süreçlerinin Standartlaştırılması Eylem Planı" hazırlıklarında sona yaklaşıldı.

EYLEM PLANI BİTMEK ÜZERE

Bakanlığın her konuda olduğu gibi KDV'ye ilişkin de mükelleflerden gelen talepleri dikkate aldığını, belirlenen eksiklikleri gidermeye yönelik de yoğun gayret içinde olduklarını belirten Ağbal, bir süredir üzerinde çalıştıkları eylem planını bitirmeye yakın olduklarını ifade etti. Eylem planının detaylarına ilişkin de bilgi veren Ağbal, mükelleflerin, kurulacak yeni sistemle iadelerinin hangi aşamada olduğunu şeffaf bir şekilde görebileceğini kaydetti. Ağbal, "Mükellefimiz, bir iade talebinde bulunduğunda bu talebin hangi memurun önünde ve işleminin ne aşamada olduğunu, sürecin ne zaman biteceğini, iadesini ne zaman alabileceğini internet üzerinden görebilecek" ifadesini kullandı.

KDV'YE ÖZEL BİRİM

Ağbal, KDV iadelerinin sonuçlandırılmasına ilişkin de ihtisas vergi daireleri gibi alternatif modeller üzerinde çalışılacağını belirtti. Mevcut vergi dairelerindeki iş yükü nedeniyle KDViadesi talebinde bulunan mükelleflerin işlemlerinin tamamlanmasının uzun süre aldığına işaret eden Ağbal, "Bunu önlemek için de sadece KDV iade işlemlerinin yapılacağı ve uzmanlaşmış personelin çalışacağı yeni birimler kuracağız. Mükellef, KDV iadesi işlemi için geldiği bu birimlerde, işlerini hızlı bir şekilde halledebilecek" diye konuştu. Ağbal, vergi açısından sorunlu olmayan, işini düzgün yapan mükelleflere iadelerinin 5 günde yapılacağını söyledi.