Ortahisar’da 1993 yılından beri esnaflık yaptığını ifade eden Altuncu, “Antep fıstığı az olduğu için istediği fiyattan satıyorlar. Fındığa sıra gelinde fındığın fiyatı bu olmamalı fındık fiyatı en az 20 TL olmalıdır. Fındık içi de 80 TL olmalıdır” dedi.

Fındığın iç piyasada tüketiminin yaygınlaştırmak gerektiğini söyleyen Altuncu konuşmasına şöyle devam etti: “Mesela belediyeler ile ticaret sanayi odası başkanlığı ile esnaf odaları başkanları ile fındığın kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Bütün tatlı imalathanelerinde en az bir iki çeşit fındıklı baklava zorunluluğu getirilmelidir. Gidiyoruz baklava yemeye hep fıstıklı ürünler. Dolayısıyla fıstık çok tüketiliyor üretimi de az tabi ki fındığın yanında değerli oluyor.”

Fındık ile fıstığın arasında kalite farkının olmadığının altını çizen Altuncu, “Bugün kabuklu antepfıstığı 70 TL fındık ise 10 tl. Böyle bir şey olabilir mi? Fındık kreması yapılıyor çeşitli ürün markalarında kullanmak için. Bu kremayı yapmayı fıstıkla da denediler bademle de denediler fakat bir türlü fındığın verdiği kıvamı yakalayamadılar. Bu ancak fındık ile oluyor. Madem fındıkta bu kadar özellikle var biz bunu neden değerlendiremiyoruz“ şeklinde konuştu.

Dünyada fındık üretiminin yüzde 75’inin Türkiye’de olduğunu hatırlatan Altuncu, “Üretimin çoğu bizim elimizde fakat fındık fiyatını biz belirleyemiyoruz. Bir ara ABD fındığı sökün diye bizi teşvik etmişti. Alternatif ürüne yönlendirmişlerdi. Neden? Kendi bademini satmak için. Çok iyi bir verim olduğu zaman yaklaşık 7 yüz bin ton kadar oluyor verim. Esasen Türkiye de şuan verim 2 milyonun üzerinde olması gerekiyor. Şuan da 700 bin ton yetersiz” ifadelerini kullandı. 

Fındığın piyasasının oluşturulamamasından yakınan Altuncu, “İhracatçısın kardeşim benim fiyatım şudur de. Hesabına gelirse alsın gelmezse almasın. Bir Nutella firması Giresun fındığının yarısı kadar fındık tükettiği biliniyor. Giresun’da üretilen fındığın yarısı kadar fındık tüketiyor. Bir firma! Fındık ile yapılan ürünler badem ile yapılmıyor. Bizim ihmalimiz istesek biz bunun piyasasını oluşturabiliriz” dedi.(Karadeniz)