Kafkaslar'ın incisi bu güzel liman kentinin cazibe merkezi olmasının en önemli nedenlerinden biri, her yıl birbirinden özel konserler ve Gürcü kültürünü yansıtan organizasyonların düzenlenmesi.

Renkli yılbaşı kutlamalarıyla komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin de ilgisi çeken Batum'da yeni yıla girmek hem zahmetsiz hem de ucuz. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve son yıllarda gerçekleşen planlı yeniden yapılanma süreci ile turizm ve kültür cenneti haline gelen kente, Türk vatandaşları vizesiz giriş yapabiliyor. Sadece kimlikle girilebilen Batum, yılbaşı tatili arayanlar için egzotik bir rota.

HEM ÇOK YAKIN HEM ÜCRETSİZ

Her yıl olduğu gibi bu yılda konser ve kültürel etkinlikleriyle Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna ve Ermenistan gibi komşu ülkelerden gelen çok sayıda tatilciyi ağırlayan Acara'nın başkenti Batum, Türkiye'ye sadece 20 kilometre uzaklıkta. Batum sokaklarında dolaşanlar, Sovyet mimarisinin yanısıra Gürcü kültürüyle harmanlanan görkemli binalar, ibadethaneler, sanat galerileri, mitolojik heykeller ve rengarenk donatılmış balkonlarla karşılaşıyor. Subtropikal iklimde yer alan Batum, Acarlar, Ermeniler, Ruslar, Abhazlar, Ukraynalılar, Rumlar, Azeriler, Osetler ve Lazlar gibi diğer etnik kökenlerden oluşan kozmopolit bir yapıyı birlikte barındırıyor.
Batum'un merkezi Avrupa Meydanı'nda halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen yeni yıl konserlerinin yanı sıra oteller, restoranlar ve ticaret merkezleri de yeni yıla özel olarak hazırlanıyor. Dünyanın en önemli otel zincirlerine sahip olan Batum, 20 bin turisti ağırlama kapasitesine sahip.

20 GÜN 20 GECE SÜRECEK

2016'ya sayılı günler kala yeni yıla hem Türkiye'ye yakın hem de farklı bir ülkede girmek isteyenlerin ilk adresi Batum oluyor. Karadeniz'in ilgi çeken kenti, her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşının çok özel bir gün olarak kutlamaya hazırlanıyor.

25 Aralık'ta dev yılbaşı ağacının yakılmasıyla başlayacak yeni yıl etkinlikleri 14 Ocak'ta sona erecek. Etkinliklere ünlü Gürcü sanatçı Nino Katamadze'nin sahne almasıyla start verilecek. Yılbaşına yaklaşan günlere doğru yerli ve yabancı sanatçılar, pop, jazz, hip hop, blues, reggea, punk ve daha birçok tarzda şarkılarıyla sahne alacak. Çocukların da unutulmadığı kutlamalar kapsamında miniklere özel gösteriler ve yüz boyama etkinlikleri düzenlenecek.

YENİ YILA GÖRKEMLİ KARŞILAMA

Karadeniz'in bu güzel kenti yeni yılı, "Klarnet büyücüsü" olarak tanınan, Klezmer müziğinin büyük ustası, dünyanın yaşayan en büyük klarnet sanatçısı Giora Feidman ile Grammy ödüllü Jamaikalı müzik grubu Inner Circle'ın eşliğinde karşılayacak. Yılbaşı için düzenlenen konser 22.00'da başlayıp, gece saat 01.00'da kadar devam edecek. Avrupa Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında çeşitli yılbaşı hediyeleri ve yiyecekler 1 lari karşılığında satışa sunulacak. Yine aynı meydanda ayrıca her gün ünlü folklor ve müzik grupları sahne alacak.

İlk kez Batum'un 13 bölgesinde konser düzenlenecek. 20 gün sürecek etkinlikler, Gürcü sanat dünyasının ünlü isimlerinin sahne alacağı konserle son bulacak.

GÜRCİSTAN'DAN YILBAŞI ATAĞI

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Yardımcısı Natia Sirabidze, Batum'un yeni yıl programına yönelik Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden davet edilen gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kültürle kalkındırmaya çalıştıklarını ancak yeteri kadar başarılı olamadıklarını söyleyen Sirabidze, "Bizim kültürümüz, koreografimiz, ressamlarımız ve sanatçılarımız çok iyi ancak bunu sadece festivallerle tanıtabiliyoruz. 2016 yılından itibaren kültürümüzü dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Özellikle Acara Özerk Cumhuriyeti'nin amacı, kültür aracılığı ile gelir elde etmek ve kültürümüzü daha iyi tanıtabilmek" dedi.

Batum'un yeni yıl programını anlatan Sirabidze, "Biz ne zaman bir organizasyon yapmak istesek her zaman Türkiye'yi düşünüyoruz çünkü bizi o kadar iyi karşılıyorlar ki hevesleniyoruz. Kültür bakımından aramızda bir bağ var. Birçok şeyi paylaşıyoruz. Gürcistan'da bir söz vardır, 'İyi bir komşu akrabadan daha iyidir' diye. Onun için Türkiye'yi bir dost olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

YILBAŞI İÇİN GÜRCÜ KUVVETLERİ TEYAKKUZDA

Turistlerin güvenlik endişesine yönelik mesaj veren Sirabidze, "Güvenlik açısından İçişleri Bakanlığımız yılbaşı konusunda tüm önlemleri aldı. Hiçbir sorun olmayacaktır" dedi. Sirabidze, son yıllarda Gürcistan'daki otellerin büyük gelişim sağladığını anlatarak, otel ve hosteller dahil 20 bin turisti ağırlayabileceklerini belirtti.

Gümrüklerde yaşanan kuyrukları gidermek amacıyla özel önlem alacaklarını vurgulayan Sirabidze, "O konuda çalışmalarımız var. Gümrüklerde çalışan sayısını artıracağız. Tabii ki kuyruk olacak ama biz elimizden geldiğince onu aşağıya çekmeye çalışacağız. Sorunsuz bir yılbaşı geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Sirabidze, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin Gürcistan başta Kafkas coğrafyasına nasıl yansıdığını da değerlendirdi. Gürcistan'ın devlet olarak politikası arasında hem Türkiye hem de Rusya ile ilişkileri düzeltmek olduğunu dile getiren Sirabidze, şunları söyledi:

"Mesela yılbaşı için bir sanatçı çağırmayı düşünüyorduk ama Türkiye üzerinden Gürcistan'a gelmeye 'hayır' dedi. Onun için teklifi reddettik. Çünkü buraya gelip politik bir konuşma yapabilirdi. Adını söylemeyelim, Amerikalı ünlü bir sanatçı. İstanbul üzerinden Trabzon'a gelecekti, oradan da kara yoluyla Batum'a gelecekti ama güvenliği öne sürünce biz de teklifimizi reddettik. Her sanatçının kendine kaprisleri var. Biz de o sanatçıyı güvensiz bulduk, problem yaratabilirdi."

Konuşmaların ardından Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel, Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Yardımcısı Natia Sirabidze'ye çini işlemeli porselen tabak hediye etti.

Editör: TE Bilişim