Bebeklerinizi her gün mutlaka en az 1 kere banyo yaptırın.

Sıcak yaz günleri yetişkinleri bunaltırken bebekleri de hasta edebiliyor. Bazı önemli noktalara dikkat ederek bebeğinizi rahat ettirin.

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, yaz aylarında bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Bebeğiniz için ince, bol ve rahat kıyafetler seçin

Bebekler vücut ısılarını yetişkinler gibi ayarlayamadıklarından, yaz aylarında uygun bebek kıyafetlerinin tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle 1 yaş altı bebekler için tek kat, ince, pamuklu ve hava alan giysiler seçmelidir. Bebeklerin sentetik kumaşlardan ve kat kat giydirilmesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin vücut ısısı artabilir. Bu da sıvı ihtiyacını artırır, su ve tuz kaybı halsizlik ve iştahsızlığa yol açar. Yine ortam ısısı artınca fazla çalışan ter bezleri tıkanır ve deride benekler halinde görülen isilik lekelerini oluşturur. Bu durumu önlemek için ince ve bol kıyafetler seçmelidir.

Bezini değiştirdikten sonra bir süre altını açık tutun

Yaz aylarında bebeği en çok rahatlatan yöntemlerden biri de ılık suyla günlük banyo yaptırılmasıdır. Ancak her gün sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozarak mantar gibi deri hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle haftada 2 kere uygun bir bebek şampuanı kullanmak yeterli olacaktır. Banyo sonrası yağlı kremler sürmek de ter bezi kanallarını kapatarak isiliğin artışına yol açabilir. Bunun yerine cildi nemli tutmak için hafif bir losyon tercih edilmelidir. İsilik gibi, bebek bezi pişikleri de yaz aylarında daha fazla oluşmaya meyillidir. Sık bez değiştirmek, bebeğin poposunu ılık suyla yıkayıp bir süre açıkta bırakmak, böylece hava temasıyla cildin kurumasını sağlamak, parfüm-boya içermeyen tercihen çinko oksitli koruyucu kremlerin incecik bir tabaka halinde kullanılması pişiği önlemek için yeterli olacaktır. 
Editör: TE Bilişim