Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın altıncı celsesinin üçüncü duruşmasına başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklar, Engin Dinç'ten sonraki eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah,Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Ercan Demir, Muhittin Zenit ve Hasan Durmuşoğlu ile Erhan Tuncel de duruşma salonunda yer aldı.

Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.

Faruk Sarı'nın sorgusu

Duruşmanın ilk yarısında cinayet sırasında Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı'nın savunması, ikinci yarısındaysa çapraz sorgusu yapıldı.

Sarı'ya sorguda, Tuncel'in neden Yardımcı İstihbarat Elemanlığından (YİE) çıkarıldığı, cinayet tasarısıyla ilgili Reşat Altay'ın bilgilendirilip bilgilendirilmediği soruldu.

İlave tedbir alındı mı?

Mahkeme (M): Hayal'in Dink'i öldüreceği hususu var, Yasin Hayal telefon kullanmıyor. Ne tür ilave tedbirler aldınız?

Faruk Sarı (FS): Yeni bir eleman arayışına gidildi, ama başarılı olmadı. Fiziki ve teknik çalışmalarda bulunduk. O zaman “Hayal grubu”ndan haberdar değildik. Hayal'in bu eylemi yapacağını düşünüyorduk. Hayal’in grubunu cinayetten sonra öğrendik. Hayal dışında herhangi bir bilgi gelmemiştir.

Sarı'nın Dink'in öldürüleceğinden haberi yok

M: Temmuz'da göreve başlamışsınız. Dink'in öldürüleceğinden haberim yoktu dediniz. Nasıl Olur.

FS: Biz eylemde vazgeçildi diye biliyorduk. Hayal normal hayatına devam ediyordu. Eylem yapılacağından sadece cinayeti düşünmedim. Bomba ya da başka bir şey olabilirdi.

M: Engin Dinç “Ben görevde olsam cinayet önlenirdi” demişti. Silah talimleri, fotoğrafların indirilmesi konusu var. Yargıtay kararlarında geçiyor artık somut hazırlık. Teknik takip yapılsaydı bunlar tespit edilebilir miydi?

FS: Bugün bu bilgiler elimizde olsaydı size katılıyorum. O gün içinde bulunduğumuz şartlarda zaten üç.

Reşat Altay'a neden bilgi verlmedi?

M: Dink'in öldürülmesi bu işlerle ilgilenmesi gereken Trabzon için bir sıkıntı oluşturacaktı. Böyle bir gelişmeden haberiniz olması gerekmez mi?

FS: Evet, gerekir ancak benim dönemimde bir gelişme olmadı.

M: Emniyet müdürüne neden Dink'in öldürüleceği bilgisini vermediniz?

FS: Bizde öldürüleceği değil, öldürülemeyeceği bilgisi vardı.

M: "Tanrılar kurban istiyor' gibi olayın ardından il emniyet müdürü görevden alınıyor. Bunun için haberdar edilmesi gerekmez miydi? Çünkü fatura ona kesiliyor?

FS: Evet, edilmesi gerekir. Ben bu olayı Reşat müdürüme nasıl anlatayım? Ama bu şekilde tarafıma verilen bir bilgi yoktur.

Neden planlı operasyon dosyayı oluşturulmadı?

Duruşmada Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen (BB) Sarı'ya soru yöneltti.

BB: Dün planlı operasyon dosyasını öğrendik. Tuncel işi bırakmıştı. Hayal''in eylemden vazgeçtiği bilgisi olsa dahi bu dosya hazırlamayı değerlendirmediniz mi?

FS: Bunun için elimizde bilgi yoktu. Hayal eylemden vazgeçmişti, Ramazan'da davulculuk yapıyori okul önünde simit satıyor, futbol oynuyordu. Dosyaya bunları mı yazsaydık?

"Dinç bilgi vermedi"

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakıcıoğlu da “Engin Dinç 26 Ağustos 2015 tarihli ifadesinde size konuyla ilgili tüm evrakları aktararak gizli evrakları teslim ettiğini söylemişti. Bu konuda size ayrıntılı sunum yaptı mı?” diye sordu, Sarı “Hayır” dedi.

Sanıklardan Sabri Uzun da istihbaratın elinde çok sayıda izleme ekipmanı olduğunu, cinayet için bu kişilerin silah ve benzer ihtyaçlarla başka kişlerle iletişime geçeceklerini belirterek, Tuncel YİE'likten çıkarıldıktan sonra neden fiziki takipte bunların kullanılmadığını sordu. Sarı “O unsurlar henüz oluşmamıştı. Hayal kahvede mahalle arkadaşlarıyla oturuyordu. O arkadaşları sonra cinayet sanığı oldular” dedi.

Sarı'nın sorgusu tamamlandı. Davaya yarın (14 Ekim) Hasan Durmuşoğlu'nun savunma ve sorgusuyla devam edilecek. 

Faruk Sarı hakkında

66 doğumlu Balıkesirli. Polis emeklisi.

Cinayetin işlendiği tarihte Trabzon İstihbarat Şube Müdürü. Akyürek’in İstihbarat Daire Başkanı olarak atanmasından sonra yerine gelen Reşat Altay tarafından ‘güvendiği adam’ olarak Trabzon’a atanması sağlandı. 2011'e kadar Trabzon'da çalıştı.

Dink'in öldürüleceğine ilişkin istihbaratı getiren tek kişi olan Tuncel'in YİE'likten çıkarılması için yazılan yazıda imzası var. Ayrıca, soruşturma aşamasında Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan incelemelerde bulunan ve daha önce soruşturma makamlarına hiç iletilmemiş olan raporlarda da Sarı'nın imzası bulunuyor.

Sarı, imha edilen sunucu, kayıp F4 rapor, saklanan F3 raporu, cinayet tasarısını bildiği halde istihbaratla ilişiği kesilmesine rağmen Tuncel ile yapılan görüşmeler ve Tuncel'in YİE'likten çıkarılması iddialarıyla şüpheli ve "tasarlayarak kasten öldürmek ve silahlı örgüt kurmak ve üye olmak" suçlamasıyla yargılanıyor.