Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) organizasyonu ve Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kafkasya Bölgesi Federal Cumhuriyetleri’nden Kuzey Osetya Alania Cumhuriyeti Vladikavkaz kenti ile Çeçenistan Cumhuriyeti Grozni kentine resmi ticaret heyetleri nezdinde gezi düzenlendi.

Doğu Karadeniz Bölgesi illerindeki iş adamlarından oluşan heyetle birlikte gerçekleştirilen programa toplam 26 kişi katılırken, Kuzey Osetya Alania Cumhuriyeti’nde yatırım imkânları, iş potansiyeli, bölge hinterlandı olan cumhuriyetlerde yapılması planlanan yatırımlar, yatırımlar için sağlanan destekler ayrıntılı bir şekilde ele alınırken, karşılıklı iş birliği imkânları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Çeçenistan Cumhuriyeti’nin başkenti Grozni’ye gerçekleştirilen ziyaretin Çeçenistan Cumhuriyeti’ne yönelik gerçekleştirilen ilk resmi Türk Ticaret heyeti Programı olması nedeniyle ayrı bir önem kazandı. Türk heyeti, Çeçenistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hasan Hakimov başkanlığında ilgili bakanlıkların üst düzey yetkilileri tarafından kabul edildi. Çeçenistan Cumhuriyetindeki yatırım imkanları ve iş birliği yapılabilecek alanlar, yabancı yatırımlara sağlanan destekler ve gelecek dönem yatırım planları ayrıntılı bir şekilde iş adamlarımıza aktarıldı.

Çeçenistan’dan Türkiye’ye yol güzergahının Rusya tarafındaki bölümünün tamamlanmak üzere olduğu, Gürcistan tarafındaki güzergah ve kapının tamamlanması konusunda Federasyon nezdinde girişimlerin sürdürüldüğü ve yapılacak diplomatik temaslar neticesinde de bu yol güzergahının 2016 yılında açılmasını umduklarını ifade edildi.

Yapılan gezi ile ilgili bilgi veren DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölgemize yakınlık avantajına sahip olan Rusya Federasyonu’nun Kafkasya Federal Bölgesi Cumhuriyetlerinden Kuzey Osetya ve Çeçenistan’a yönelik düzenlemiş olduğumuz ticaret heyeti programı kapsamında görüşme yapan firmalarımız inşaat malzemeleri, gıda ürünleri, mobilya ve otel altyapı ve dekorasyonu konularında önemli görüşmeler yaparak, teklif hazırlama aşamasında mutabık kalmışlardır. Bu görüşmeler neticesinde önemli bağlantılar kurulacağı ve bundan sonrası için de iş birliklerinin devam edeceğine inanmaktayız. Heyetimize gösterilen ilgi açıkça bunu ortaya koymuştur. Bölgemize karayolu ile 12 saat gibi çok kısa sürede ulaşım imkanı bulunan Rusya Federasyonu’nun Kafkasya Federal Bölgesi ve özellikle ortak bir çok kültürel yakınlıklarımızın bulunduğu Çeçenistan Cumhuriyeti, Kuzey Osetya Alania Cumhuriyetleri, bölge ihracatçılarımız açısından önem verilmesi gereken bir pazar olduğunu ve şimdiden bu pazarda etkin olunması uzun vadeli yatırım ve işbirliklerinde büyük katkı sağlayacağını yaptığımız inceleme gezisinde açıkça tespit ettik. Bu nedenle, bölge iş adamlarımızın bu pazarları şimdiden değerlendirmeye almalarını tavsiye ediyoruz. İnşaat, yapı sektörü, gıda ürünleri sektörlerinde bu pazarlarda çok önemli potansiyeller bulunduğunu bölge iş adamlarımızın dikkatine sunuyoruz. Ayrıca, bölgemizden karayolu ile Rusya Federasyonu Kafkasya Bölgesine girişi sağlayan Verhni Lars Kapısı’nın bağlı olduğu Vladikavkaz Gümrü Müdürlüğü’nün Basitleştirilmiş Gümrük Hattı-Yeşil Hat- kapsamına alınmış olması da gümrükleme ve ithalat işlemlerinde ihracatçılarımıza büyük kolaylık ve rekabet imkanı kazandırmış olacaktır” dedi.