Cerattepe'de yeni nesil projeler yapılacak ama ne zaman ve nasıl?

ARTVİN (AA) - Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir grup, madencilik faaliyeti yapılması planlanan Cerattepe bölgesine giden yolu kapatarak, maden şirketine ait iş makinesi ve konteynerin bölgeye geçişine izin vermedi.
Rize İdare Mahkemesi'nin, 5 Ocak 2015'te, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi için hazırlanan "ÇED olumlu" raporunu iptal etmesinin ardından yeni ÇED raporu hazırlayan ilgili madencilik şirketi, raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kabul edilerek askıya çıkarılması sonrası bölgeye gelerek konteyner ve iş makinelerine yer teslimi yapmak istedi.
Bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde, aralarında belediye meclisi üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu grup, sabah saatlerinde Kafkasör Yaylası'na çıkarak maden projesinin uygulanacağı sahaya giden yolda oturma eylemi yaptı. Yolu trafiğe kapatan ve tulum eşliğinde horon oynayan grup, iş makineleri ve konteyner yüklü kamyonun maden sahasına girişine izin vermedi.
İş makineleri ve kamyonun bölgeden ayrılmasının ardından basın açıklaması yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, 25 yıldır Artvin halkının, doğasını korumak için nöbet tuttuğunu belirterek, "Yasal hiçbir şeyleri yok, yasa dışı yollarla buraya çıkmak istiyorlar. Biz 24 saat nöbetteyiz. Şirketin buraya çıkmak istediğini duyunca Artvin halkının büyük bölümü buraya geldi. Geri kalanı da bizden haber bekliyor. Artvin halkı olarak yasal hakkımızı, savunma hakkımızı kullanıyoruz, çünkü yaşam alanımızı koruyoruz" dedi.
- "İkinci ÇED raporu için de dava açacağız"
Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan avukat Beddrettin Kalın ise Cerattape ve Kafkasör'de yaşam haklarını savunduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Bir mahkeme kararına dayanıyoruz, bir ÇED raporu için dava açılmış, bu davayı kazanmışız. İlgili şirket Danıştay'a gitmiş, yürütmeyi durdurma talebiyle bunu temyiz etmiş. Danıştay bunların taleplerini reddetmiş. Yani burada uygulanan ve fiilen geçerli olan bir mahkeme kararı var. İptal kararı var, yürütmeyi durdurma kararı, dolayısıyla burada fiilen bir şey yapılmasına imkan yok. 2009/7 sayılı genelgeyle 'ÇED raporundaki eksiklikleri tamamladık' diyerek yeni bir ÇED hazırladıklarını iddia ediyorlar. Bu hukuken doğru değil çünkü söz konusu genelge, ÇED raporundaki bir veya birkaç eksikliğin düzeltilmesiyle ilişkilidir. Oysa ki Rize İdare Mahkemesi verdiği kararda bir ya da birkaç eksikten söz etmiyor. Diyor ki: 'bu alanda  madencilik yapılamaz.'"
Maden şirketinin hazırladığı ikinci ÇED raporu için de dava açacaklarını dile getiren Kalın, "Bir hafta, 10 gün içerisinde davamızı Rize İdari Mahkemesi'ne açacağız. Bu şirketin yaptığı, yangından mal kaçırmaktır. Şu anda biz henüz davayı açmadan bu alana girip burayı tarumar etmenin peşindeler, onun için acele ediyorlar" diye konuştu.
Grup, iş makinelerinin bölgeden ayrılması ve açıklama sonrası dağıldı.