Cengiz Holding’in dünyanın 100 doğal ormanından birinin bulunduğu Artvin Cerattepe’de yapmayı planladığı maden projesi için bugün Türkiye’nin en geniş katılımlı doğa davası açıldı.

Dosyayı 61 avukat hazırladı

Dün Artvin valiliğinin şirkete yer tesisi sağlanması gerekçesiyle halk Cerattepe’de jandarma barikatıyla karşılaşırken, bir yandan da ÇED olumlu kararına itiraz için hummalı bir çalışma yapılmaktaydı.

Rize İdari Mahkemesi’ne gönderilmek üzere teslim edilen dava dosyasıyla Türkiye’nin en büyük katılımlı doğa davası açılmış oldu.

Davada 760’ın üzerinde müdahil bulunuyor. 105 sayfalık dosyanın 61 avukat tarafından hazırlandığı davaya Türkiye Barolar Birliği ve TMMOB da destek veriyor.

Sabah teslim edildi

2013 yılında maden şirketinin almış olduğu ÇED olumlu kararı, Rize İdare Mahkemesi tarafından eksiklikler gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. Mahkeme, maden için yer seçiminin doğru olmadığını belirterek, bu madenin yapılması durumunda Artvin’in büyük zarar göreceğinin altını çizmişti. Bunun üzerine Cengiz Holding ve Özaltın bir genelgeye dayanarak, iptal edilen ÇED raporu yerine eksiklikleri ortadan kaldırdığını öne süren yeni bir rapor hazırlattı

Yeni raporunu doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunan Cengiz Holding, böylece ÇED olumlu kararı aldı. Bu kararla birlikte, Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararı etkisiz hale gelirken, ÇED olumlu kararı da herhangi bir hukuki merci tarafından denetlenmeden doğrudan Bakanlık’tan onay almış oldu.

Bugün Artvinliler bu karara itiraz haklarını kullanıyor. Dava dosyasında eksikliği tamamlandığı öne sürülen Cengiz Holding’in raporunun yargı denetiminden geçmesini ve yargının bu denetimi yapabilmesi için de fırsat tanınmasını istiyorlar.

Editör: TE Bilişim