TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e çekilmesini içeriyor. 

Teklifin gerekçesinde, "Bir ülkede belirli aralıklarla seçim yapılıyor olması, o ülkede özgürlükçü bir demokrasi olduğu sonucunu yaratmaz. Bunun yanında seçimlerin güvenlik içinde yapılması ve farklı görüş sahiplerinin görüşlerinin parlamentoya yansıması gerekir. Toplumdaki farklı görüşlerin en geniş biçimde parlamentoya yansımasını sağlayacak olan seçim sistemidir" ifadesine yer verildi.

Türkiye'de 1983 yılından beri dokuz kez milletvekili genel seçimi yapıldığı; 1983, 1987 ve 1991 yıllarındaki genel seçimlerde çifte barajlı d’Hondt sisteminin, 1995, 1999, 2002, 2007 ve 2011 yıllarındaki genel seçimlerde ise ülke barajlı d’Hondt sistemi uygulandığı belirtilerek, gerek çift barajlı, gerekse ülke barajlı uygulamalarda tek partili iktidarlar oluştuğu gibi koalisyon hükümetlerinin de ortaya çıktığına dikkat çekildi.  

Yüzde 10 barajının milli iradenin Meclis’e tam yansımaması sonucunu doğurduğu ifade edilerek, "Avrupa Konseyi’ne üye 47 devlet arasında Türkiye dışında yüzde 10 seviyesinde baraj uygulayan başka bir devlet yok. En yakın Lichtenstein yüzde 8 baraj uyguluyor, ondan sonra yüzde 7 ile Rusya ve Gürcistan geliyor. Üye devletlerin üçte birinde baraj yüzde 5, 13 devlette ise baraj yüzde 5’in altında, yedi devlette ise hiç baraj yok. Yüzde 10 barajı, siyasal partileri yasanın boşluklarından yararlanarak dolambaçlı yollara başvurmak zorunda bırakıyor. Bu da seçmen iradesinin tam olarak parlamentoya yansımasını önlüyor. Yüzde 10'luk baraj nedeniyle bazı seçmenler tercihlerinde değişiklik yapma ihtiyacı duymuştur. 2015 genel seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı halk tarafından fiilen yıkılmıştır. Seçim sonuçları, halkın iradesinin yüzde 10 seçim barajına karşı olduğunu ve seçim barajının indirilmesi gerektiğini somut olarak ortaya koymuştur" görüşüne yer verildi. 
Editör: TE Bilişim