Eğer herhangi bir yan yürüme mevcutsa veya bir farklı yürüme mevcutsa doktora götürün.

Çocuklarda en sık görülen basış bozuklukları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tolga Aydoğ, "Düztabanlık ve yüksek tabanlılık çocuklarda en sık görülen basış bozuklukları arasında yer alıyor. Düztabanlık, çocuğun ayağına yandan bakıldığında, ayağın ortasındaki bölgenin olması gerekenden daha fazla yere değmesi olarak tanımlanıyor. Özellikle kilolu çocuklarda bunu ilk bakışta anlamak zor. Yüksek tabanlılık ise ayak çukurunun normalden daha yüksek olmasını ifade ediyor. Düztaban olan çocukların topukları dışa, yüksek taban olanların ise içe doğru dönük oluyor. Her ikisi de genetik problemler ama yüksek tabanlılık bazı nörolojik hastalıklara eşlik edebiliyor" açıklamalarında bulundu.
Ne zaman tedavi edilmeli?
Bu çocukların büyük bölümünde tedaviye gerek olmadığını belirten Aydoğ, "Çocuğun ayak başparmağı geriye doğru çekildiğinde kavisin artması bu sorunun sadece yumuşak dokulardan kaynaklandığını, kemik sorununun olmadığını gösteriyor. Her basış sorunu mutlaka tedaviyi ve ya tabanlık kullanmayı gerektirmiyor. Kullanılan tabanlıklar basış sorununu basış sorununu kalıcı olarak düzeltmiyor sadece eğer varsa ağrıyı gideriyor. Basıştan kaynaklanan ağrılarda tabanlık kullanmaktan daha çok egzersiz yapmaya teşvik etmek gerekiyor" dedi.
Sağlıklı tabanlar için
Çocukların sağlıklı ayaklara sahip olması için dikkat edilmesi gereken hususların başında ayakkabı giydirmekte aceleci olmamak geliyor. İlk yaşta ayakkabı giydirmemek, iki yaşına kadar esnek tabanlı ayakkabılar kullanmak, daha sağlıklı diye düşünerek rahat olmayan ayakkabılar giydirmemek ise diğer dikkat edilmesi gereken hususlar.