Çocuklarda besin alerjisine dikkat etmek gerek.

Yılmaz, en sık süt, yumurta, fındık, fıstık, kuruyemiş, mercimek, buğday ve et tüketimine bağlı alerjilerin görüldüğünü belirtti.

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Ebru Arık Yılmaz, besinlerle ilgili her türlü olumsuz olayı alerji olarak tanımlamanın yanlış olduğunu, besin zehirlenmeleri veya besini sindirememe durumlarının farklı olduğunu söyledi.

Yılmaz, besin alerjisinin, bazı besinlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepki olduğunu belirterek, "Bu tepki tipik olarak söz konusu besinle her karşılaşmada ortaya çıkar. Belirtiler sıklıkla dakikalar, saatler içerisinde ortaya çıkarken nadiren daha geç olabilir. Besin alerjisi sıklıkla çocukluk çağında ortaya çıksa da yenidoğan döneminden itibaren hemen her yaşta görülebilir. Daha önceden sorunsuz tüketilen besinlere karşı sonradan alerji ortaya çıkabilir. Örneğin ülkemizde en sık süt, yumurta, fındık, fıstık, kuruyemiş, mercimek, buğday ve et alerjisi görülür. Bu besinlerin bazen çok az miktarda alınmaları hatta pişirme sırasında buharının solunması bile alerjik belirtilerin ortaya çıkması için yeterli olabilir. Bazen de küçük bebeklerde erken dönemde ortaya çıkan, tekrarlayıcı özellikte alerjik egzamalarda besin alerjisi eşlik edebilir. Besinin alımından sonra bilinenin aksine sadece ciltte değil diğer organ ve sistemlerle ilgili de belirtiler ortaya çıkabilir. Örneğin inek sütüne alerjisi olan bir çocukta inek sütü alımını takiben ciltte kızarık ve kabarıklıkların yanında hapşırık, nefes darlığı, öksürük, ses kısıklığı olabilir, kusabilir hatta bayılabilir. Bu şekilde ani olarak birden fazla sistemi etkileyen bir tepki verildiğinde bu durum anafilaksi=alerjik şok olarak adlandırılır ki bu durum maalesef ölümcül olabilir" dedi.

Tedavinin ilk koşulunun alerjiye neden olan besinin kesinlikle tüketilmemesi olduğunu ifade eden Yılmaz, özellikle bebeklerde besin alımını takiben birkaç saat içerisinde herhangi bir cilt bulgusu olmadan kusma, ishal, kanlı dışkılama gibi sadece mide-barsak sistemi ile ilgili belirti ve bulgulara rastlanılabileceğini açıkladı. Dr. Yılmaz, besin alerjisinin zamanla kısmen veya tamamen düzelebileceğini belirterek "Vücudu zamanla alerjik besine duyarsızlaştırmayı amaçlayan bazı tedavi yöntemleri henüz araştırma aşamasında olup hastaların bu tedaviler için uygun olup olmadıkları belirlenmeli ve mutlaka bir alerji uzmanı kontrolünde uygulanmalıdır" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim