Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin başta DAEŞ ve PKK olmak üzere terör örgütlerine karşı düzenlediği operasyonlara ilişkin bilgilendirme çerçevesinde, Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ve İtalya Başbakanı Matteo renzi ile telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne gidişi sırasında Kral Abdullah'ı telefonla aradı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki kaosun Türkiye'nin yanı sıra Ürdün'ü de olumsuz etkilediğine işaret ettiği görüşmede, Türkiye olarak BM şartının 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmak suretiyle 24 Temmuz'da Suriye içindeki belirli DAEŞ unsurlarını vurduklarını anlattı.

Beşşar Esed'in görevde kaldığı sürece Suriye'ye istikrar gelmeyeceğini vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çatışma ortamının sona ermesi için "Cenevre Bildirgesi" temelinde bir geçiş hükümetinin oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdiği de öğrenildi.

Görüşmede, "Türkiye'nin güvenliğini, Ürdün'ün güvenliği" olarak telakki ettiklerini söyleyen Kral Abdullah ise son günlerdeki PKK terörü nedeniyle asker ve polislerin hayatlarını kaybetmelerinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti.

Kral Abdullah, DAEŞ de dahil olmak üzere terörizmin her türüne karşı verilen mücadelede Türkiye'ye desteklerinin tam olduğunu da kaydetti.

Renzi ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Pekin'de konaklayacağı otele ulaşmasının ardından kendisini arayan Renzi ile telefon görüşmesi yaptı.

Erdoğan, görüşmede, terörle mücadele çerçevesinde Türkiye'nin düzenlediği operasyonlara ilişkin Renzi'ye bilgi verdi.

İtalya Başbakanı Renzi'nin de DAEŞ ve PKK dahil olmak üzere terörizme karşı verdiği mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını vurgulayarak, terör saldırılarında hayatlarını kaybeden vatandaşlar ve güvenlik görevlileri için taziyelerini ilettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esed görevde kaldığı sürece Suriye'ye istikrar gelmeyeceğini belirttiği görüşmede, Mısır ve Libya'daki idam kararlarına da değinildi. Renzi, İtalya olarak idam cezalarına karşı olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise idam kararlarından vazgeçilmesi için uluslararası toplumun gerekli duyarlılığı sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Renzi'nin Libya’daki sorunlara siyasi çözüm bulmaya yönelik çabaları destekleme ve bu konuda birlikte çalışma konusunda mutabık kaldıkları da kaydedildi.

Muhabir: Barış Gündoğan, Enes Kaplan AA