Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya'nın Suriye'ye ilişkin sunduğu yeni çözüm planına ilişkin olarak, DAEŞ'e karşı uluslararası camianın yürüttüğü kolektif bir mücadelenin devam ettiğini belirterek, "Bizim gündemimizde DAEŞ'le mücadeleye yönelik başka bir yöntem ya da plan yok" dedi.

Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin bilgi verdi.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'nin başlattığı hava operasyonlarına ilişkin bazı gazetelerde yer alan "Türkiye PKK'ya değil DAEŞ'e odaklanmalı" şeklindeki açıklaması hatırlatılarak değerlendirilmesinin sorulması üzerine Bilgiç, haberin içeriğiyle başlığı arasında herhangi bir ilginin olmadığını vurguladı. Obama'nın açıklamasının içeriğinde Türkiye'nin PKK'ya karşı kendini savunma hakkı olduğunu ifade ettiğini aktaran Sözcü Bilgiç, "Türkiye terörün her türlüsüyle kararlılıkla mücadele etmektedir ve edecektir. Bunları yaparken de kimseden icazet almasına gerek yoktur" dedi.

Zergele kampı iddiaları

Zergele kampında sivil hedeflerin vurulduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Bilgiç, gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse Genelkurmay Başkanlığının konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını hatırlattı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle de konuyla ilgili temas halinde olduklarını vurgulayan Bilgiç, "Konuya ilişkin bir bilgi alışverişi var. Bazı bilgiler geldi. Bu bilgiler olgunlaştığında gerekirse kamuoyuyla paylaşacağız. Ama bu aşamada zaten açıklamalarımız durumu net bir şekilde ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. 

Tanju Bilgiç, bir gazetecinin Ddışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Malezya'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüştüğünü hatırlatarak, bu görüşmede Rusya'nın Suriye konusunda yeni çözüm planının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinde enerji, ortak toplantı hazırlıkları, Kırım Tatarları ve Suriye konusu gündeme geldi. Bu konuda DAEŞ'le mücadele hakkında Rusya'nın önerdiği plan var. Şunu söylemem lazım, halen DAEŞ'e karşı uluslararası camianın yürüttüğü kolektif bir mücadele devam ediyor. Türkiye de bu koalisyonun parçası olarak çabalara somut katkı sağlıyor. Bizim gündemimizde DAEŞ'le mücadeleye yönelik başka bir yöntem ya da plan yok."

Muhabir: Meltem Uzun AA