Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcak havada damda uyuma keyfi, bu yaz 21 kişinin hayatına maloldu.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği geçen yaz mevsiminde Diyarbakır, Batman ve Mardin'de uyumak için kapalı mekanlar yerine doğal serinliği tercih eden birçok kişi, damdan düştü.

Diyarbakır'da 814, Mardin'de bin 327, Batman'da ise 134 kişi olmak üzere toplam 2 bin 275 kişi damdan düşme sonucu hastaneye kaldırıldı. Bunlardan 21'i sevk edildikleri Diyarbakır'daki hastanelerde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Diyarbakır'da geçen yıl 13, önceki yıl da 23 kişi damdan düşerek hayatını kaybetmişti.

"Kafa travması ve beyin kanaması riski yüksek"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Sadullah Girgin, AA muhabirine, hava sıcaklığının yükseldiği dönemlerde damdan düşme vakalarının da arttığını söyledi.

Doç. Dr. Girgin, sıcak yaz gecelerinde doğal serinliği tercih edenlerin damda uyuduğunu ifade ederek, en çok düşme vakalarının uyanmaya yakın meydana geldiğini vurguladı.

Düşmeye damın etrafının korunaklı olmamasının da neden olduğuna dikkati çeken Girgin, önlemlerin de yetersizliği nedeniyle uykulu halde yüksekten düşmenin söz konusu olduğunu aktardı.

"Damdan düşerek yaralanan kişilerde kafa travması, beyin kanaması ve felç riski yüksek. Önlemlerin alınarak bu keyfin sürülmesini öneriyoruz" diyen Girgin, yüksekten düşme ile karşı karşıya kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesini önerdi.
Editör: TE Bilişim