Trabzonsporlu futbolcular, iki farklı karakterde antrenörle çalışmış olacak. Ersun Yanal; mesafeliydi ve takımla beraber değildi. Şimdi mesafe daralmış, bu onlara pozitif dönebilir. Şota bir kere Trabzon'u Temel kadar tanıyor Halilhodzic, Ersun Yanal şimdi de Şota...

Trabzonspor'daki sık teknik adam değişikliklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?  3-4 ay önceden Şota'ya "Sen bavullarını hazırla" denmiş gibi gördüm. Şenol Güneş, Bilic ve Şota, Nisan'da gidecekleri takımı biliyorlardı diye düşünüyorum. Duyumum değil tecrübem onu söylüyor. Trabzon yönetiminin Ersun Yanal'la ilgili böyle bir karar almasının nedeni nedir?  Bence hazırlanmışlardı zaten. Süleyman Hurma ile başlayan bir operasyondu. Ersun Yanal'ı başarısız mı buluyorsunuz?  Başarılı bulmuyorum. Ersun Yanal'ın konsantrasyonunda düşüş gördüm. Konsantre olursa çok değerli bir teknik adam.

İnsanların özel hayatı beni ilgilendirmez. Ersun Yanal'ı beğenirim, severim de. Ama Trabzon konsantrasyonunu düşük görmüştüm. Hatırlarsak geçen senenin kış aylarından itibaren sürekli transfer seyahatlerindeydi İbrahim beyle beraber. Bir antrenör transfer seyahati yapar ama takımın başında pek kalmadı. Denizli'deki, Ankaragücü'ndeki, Gençlerbirliği'ndeki, Fenerbahçe'deki gibi olduğunu söylemek zor. Problemlere kişisel olarak da bakması lazım. Fenerbahçe'den ayrılışını da doğru bulmuyorum, kalması gerekiyordu.

 8-10 PUAN FAZLA TOPLAR

Şota ne yapar?  


Şota bir kere Trabzon'u Temel kadar tanıyor. Bu büyük avantaj. Sempatik bir adam. UEFA'nın gözünü diktiği bir adam. Takımsal anlamda değil, UEFA yönetimlerinde kullanılmak istenen bir isim. Şimdi Trabzonsporlu oyuncular iki farklı karakterde antrenörle çalışmış olacak. Bir tanesi çok mesafeli Ersun Yanal. Ersun hoca, takımla beraber değildi. Şimdi mesafe daralmış, bu onlara pozitif dönebilir. Yeter yetmez bilmiyorum ama Trabzonspor'un geçen sezonki puanından 8-10 puan fazla alacağını düşünüyorum. Kayserispor ve Kasımpaşa'da baskı yoktu. Şota da çok fazla eleştiri kaldırabilen bir adam değil. Şimdi zorlu bir yarışa girecek. Ne olur?  En iyi antrenör skorbordda yatar Türkiye'de. İster mülayim ol, ister Temel ol, ister Şota ol, işler kötü gittiği zaman eleştirilirsin. OKAY'IN YANLIŞ TERCİHİ Trabzonspor'un eksiklerini nasıl değerlendiriyorsunuz. Transferde ne yapmalılar?  Bosingwa'nın durumunu da düşününce iki tane bek lazımdı. Sağ beke Cavanda'yı aldılar. Bir sol bek şart. Ben oyunculara da şaşırıyorum. Oynayacağın takıma gideceksin. Okay Yokuşlu bence yanlış tercih yaptı. Mehmet Ekici varken geldi. Mert'e bak... G.Saray'ın ciddi anlamda istemesine rağmen Harun'u gözüne kestirdi ve Bursaspor'a gitti. Yoldan geçen birine sorsan, "G.Saray mı, Bursa mı" desen herkes "G.Saray" der. Ama akıllı davrandı. Mesela ben Şener olsam, Beşiktaş'a giderdim.

BELLUSCHİ'Yİ BIRAKMAZDIM

Bursaspor çok kan kaybetti...  

İkinci Hamza Hamzaoğlu, Ertuğrul Sağlam. Kulüp ekonomik olarak yerlerde, en önemli oyuncularından Belluschi gitti en son. Herkesi bırakırım Belluschi'yi bırakmam. Önünde yatarım Belluschi'yi yine de bir yerlere bırakmam. Belluschi Galatasaray, Fenerbahçe veya Beşiktaş 11'inde şans bulabilir miydi?  Zorlardı. Mesela Kadıköy'de kadro açıklanıyor, Belluschi F.Bahçe 11'inde şaşırmam. TT Arena'da da şaşırmam. Büyük takımlarda rekabet ortamı olması lazım. Belluschi de bu rakebette olurdu. Oynasa da niye oynadı demem. Ama satmak zorundalardı. Muhtemelen Ozan Tufan da gidiyormuş. Valencia ya da Atletico Madrid'e gidebilir. Volkan Şen çok iyi sezon geçirdi. Adı hala Fenerbahçe ile geçiyor. Gönderilmeli mi?  F.Bahçe 2.5 milyon Euro teklif etmiş. Onlar da 5-6 civarı istiyorlar. Volkan, Ertuğrul Sağlam döneminde gönderildi. Geçmişte kalmış bir olay. Ertuğrul hocayla tekrar sinerjileri inşallah buluşur. Ertuğrul Sağlam Eskişehir'deyken de kulübü düşündü. Bursa'da da kulübü düşünüyor. Kulübün ekonomik yapısı için fedakarlıkları Sağlam yapıyor. Ama futbol acımasızdır. Ertuğrul Sağlam Hoca, Bursa'da şampiyon olmuş Türkiye'nin en önemli değerlerinden bir tanesidir.

EKONOMİMİZİN İYİYE GİTMESİ SPORA YANSIDI

5 yıl önceye dönsek ben size Sneijder'li, Muslera'lı, Van Persie'li, Nani'li, Sosa'lı, Cardozo'lu ligimiz olacak desem...  

Türkiye ekonomisiyle orantılı bir şeydir bu. Sneijder İnter'de G.Saray'da aldığı parayı alsaydı gelmezdi. Türkiye bunu verebiliyor. Futboldan sonra en büyük spor organizasyonu basketbol. Basketbolun bir numarası NBA, iki numarası Euroleague. Sponsoru THY. Barcelona'da Türk şirketlerinin reklamı var. 2000'li yılların başında 10-15 milyon dolardı yayın gelirleri. Şimdi 400 milyon dolardan bahsediliyor. Türkiye ekonomisiyle orantılı şekilde gitti futbolun büyümesi. Bence basketbola yansıdı ama kötü yöneticiler yüzünden futbol ekonomisi de iyiye gitmesine rağmen bu duruma geldi. Türkiye'deki ekonomimizle orantılı bir durum. Bugün UEFA Türk firmalara, 'Bize sponsor olun' diye yalvarıyorlar. Başka ülke yok mu? Neden yalvarıyorlar? Biraz çalışsalar biz bu 'Souza'ları 20 yaşında doğru scout ekipleriyle getirirdik. Bu paralarla bizim Porto olmamız lazımdı. Porto'yu, Shakhtar'ı model alalım biz yırtarız. Oradaki oyuncuyu 10 milyona alacağımıza oraya gitmeden iki milyona biz alalım, nereden alıyorsa bu arkadaşlar artık!..  

TERİM'E ANAHTARI VERİN

Fatih Terim göreve geleli 1.5 yılı geçti. Futbol direktörü olarak geldi, antrenörlük detay. Avrupa Şampiyonası'na gideriz, gitmeyiz bilmiyorum. Orası da özerk olmalı. Anahtar gerçekten Fatih Terim'e verilmeli. Bu bir şanstır. İyi kullanır kötü kullanır. 5 yıllık kontratı vardır, 5 yıl sonra hesabını sorarsın. Herhalde Türk futbolundaki sorunları en az bizim kadar biliyordur. Şu ana kadar reel anlamda konuştuğumuz sorunların çözüldüğünü görmedim. Fatih Terim anahtarı almadı herhalde. Anahtarı alsın ama icraata dökmesini istiyorum.

Bunu Hollanda'yı mağlup ederek Avrupa Şampiyonası'na gitmekten daha değerli görüyorum. 5 yıl sonra Fatih Terim'in Bodrum'a yerleştiğinde "En azından şunu yaptım" demesini istiyorum. Fatih Terim'den daha iyi CV'si, kredisi olan adam yok Türkiye'de. Fatih Terim, Yıldırım Demirören'i taşıyor. Bu kadar yerli antrenör varsa bunda Fatih Terim'in de emeği vardır. Ama ben Fatih hocadan artık gerçek devrimler bekliyorum. Mesela final maçı Osmanlı Stadı'nda. Kim karar verdi? Fatih Hoca, Hamza Hamzaoğlu'nu arayacak, diğer telefonda Ertuğrul Sağlam var. 'Üç alternatif var' diyecek. Bunları Fatih Terim yapacak.

Bunları Yıldırım Demirören'in ekibi yapmayacak. MHK başkanı mı seçilecek, "Hocam biz MHK başkanı seçeceğiz ne düşünürsünüz?" denilmeli. Bilmiyorum belki de gelmiştir. Anahtarı alsın ve bir daha vermesin. Fatih Terim futbolla ilgili her şeyi yapsın. Ekonomiyle ilgili çok tecrübeli Hüsnü Güreli mi var onları o halletsin. Futbolla ilgili her şeyi Terim yapsın.


Editör: TE Bilişim