Ak Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora bütçe görüşmeleri esnasında söz alarak bir de konuşma yaptı.

Sözlerine şehitleri anarak başlayan Cora, İçişleri Bakanlığı'nın hayati fonksiyonları ifa eden bir kurum olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Sözlerime başlarken bu topraklar için şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun, şehadetleri kutlu olsun.  

Değerli arkadaşlar İçişleri Bakanlığımızın ne derece önemli fonksiyonları olduğunu Sayın Bakanımızın sunumunda da tekraren duymuş olduk.

İçişleri Bakanlığı tabiri caizse devletin kalbidir.

Terörden uyuşturucuya,

Kaçakçılıktan sınır güvenliğine,

Muhtarlıklardan belediyelere,

Nüfustan göçe kadar birçok alanı kapsamaktadır.”

HER TÜRLÜ SALDIRIYA BİRLİKTE KARŞI KOYDUK

 

Ülkemizin jeopolitik önemine değinen CORA, her türlü saldırıların üstesinden Milletimizin bir ve beraber davranarak geldiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Devletimiz ve milletimiz, vatanımız ve coğrafyamız sürekli olarak saldırılarla, kalkışmalarla, ihanetlerle, pusularla karşı karşıya kalmış ancak kadim bir medeniyet anlayışına sahip olmamızın avantajıyla devletimiz ve milletimiz her şeye rağmen, birlikte ayakta kalmayı başarmıştır.

Bir taraftan bizi meşgul eden onlarca meseleyle mücadele ederken diğer bir taraftan demokrasi, hukuk alanında ilerlemesi, kalkınma ve refah düzeyinin ülkenin her tarafına yayılması için topyekün bir mücadele içerisinde olduk.

Şunu özellikle ifade etmek isterim; terör örgütlerini, uluslararası örgütler uluslararası ilişkilerin bir enstrumanı olarak kullanmaktan çekinmemektedir.

Ortadoğu’da yaşananlar Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı problemin ne kadar büyük olduğunu da göstermektedir.

Dışarıdaki tehditler için şunu ifade etmeliyim, bir Afrika atasözü vardır; “İçeride düşman yoksa, dışarıdaki düşmandan korkmayınız.”

Maalesef içeride ülkemizde PKK, FETÖ, DAEŞ, D-HKPC gibi birçok terör örgütü vardır. Bunlarla topyekün bir mücadele içerisindeyiz. Esasında mücadelemiz teröristle değil, terörizmle mücadeledir. Bu da çok kapsamlı bir durum ve mücadele de bu kapsamda çok yönlü bir mücadeledir.”

 

PART-TIME DEĞİL FULL TIME MÜCADELE

 

Terörle mücadelede daha etkin bir metodla çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Ak Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih CORA, terör örgütlerine yönelik operasyonların emniyet güçlerinin motivasyonunu artırdığını da sözlerine ekleyerek şu görüşlere yer verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın İçişleri Bakanımız bu mücadeleyi stratejik bir plan dahilinde yürütmektedirler. Özellikle yeni mücadele konseptinde tehlikeyi öngörme, anlık istihbarat paylaşımı ve kurumlararası koordinasyonlar başarıyı ortaya koymaktadır. Part-time mücadele yerine sürekli ve etkin mücadele söz konusudur. Bir azim ve gayret görüyoruz. Bu mücadele terör bitene kadar bitmeyecek anlayışıyla perçinleştirilmiştir. Tehlikeyi kendi sahamızda değil oluştuğu sahada def etme anlayışı bir stratejik akıl ve cesaret göstergesidir.

Terör örgütlerine ait mağara, depo ve sığınakların yerle bir edilmiş olması, örgütün en mahrem yerlerine girilmiş olması, kurtarılmış diye ilan edilen yerlerin tarumar edilmesi, kampların imha edilmesi, milletimizde büyük bir moral ve özgüven duygusunun oluşmasına vesile olmuştur. Aynı zamanda güvenlik güçlerimizin de bu mücadeledeki motivasyonunu artırmıştır. “

DOSTA GÜVEN DÜŞMANA KORKU SALDIK

Teknolojinin her türlü imkanının etkin ve verimli bir biçimde terörle mücadelede de kullanıldığını söyleyen Cora, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yerinde müdahalelerinin de terörle mücadelede önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Cora, 

“Tabii ki burada sizin sürekli sahada olmanızın ve olaylara yerinde müdahale etmenizin büyük bir katkısı vardır. Teknolojik imkanların kullanılması İHA ve SİHA’ların mücadelede aktif kullanılması, kayıplarımızı azalttığı gibi düşmana korku dosta güven vermiştir. Son bir yılda 3069 teröristin etkisiz hale getirilmesi her şeyi izah etmektedir.

Artık terör örgütü her baskı, tehdit, ve şantaja rağmen militan devşirmede sıkıntı yaşamaktadır. Bu da terör örgütünün eridiğini, kan kaybettiğini göstermektedir.

Bir diğer husus da sunumda ayrıntılı anlattınız, terörizmle mücadelede terörün en önemli finans kaynaklarından birisi olan uyuşturucu ticaretine yönelik operasyonlala da örgütün mali kaynaklarına büyük darbe vurmuştur. Lojistik imkan ve kabiliyetleri sınırlandırılmıştır.

Tüm bunlar yapılırken yani terörle mücadele edilirken, kamu düzeni sağlanırken, diğer taraftan temel hak ve hürriyetlerin de korunması gözetilmiştir. Bölge halkının özellikle çözüm sürecinde devletin şefkatini 6-7 ekim olaylarından itibaren ise PKK’nın çirkin yüzünü görmüş olması, yöre halkının bu mücadelede ülkenin birliğinden ve beraberliğinden yana tavır sergileyerek olumlu reaksiyon göstermesine vesile olmuştur.

Sayın Bakanımız terörün yoğun olduğu bölgelere son bir yılda 61 ziyaret düzenlediğinizi ifade ettiniz.

Sizin ifadenizle ve sık kullandığınız tabirle 'İğne deliğinden Hindistanı görmek gerekiyor.' Bölgenin terörden dolayı yaşadığı mağduriyetleri hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarının çözümü için büyük bir gayret gösteriyorsunuz. Bilhassa belediyelere kayyum ataması yapılması, bölgede artık teröre hizmet eden anlayıştan millete hizmet eden anlayışın ortaya konduğunu göstermektedir. Adeta bölgede yatırımlarla bir dönüşüm gerçekleşmektedir. İnsanların yüzü gülmekte, sokaklar yeniden canlanmakta turizm potansiyeli her geçen gün artmaktadır. Bir kalkınma hamlesi adım adım gerçekleşmektedir.

Gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın, gerekse Sayın İçişleri Bakanımızın o bölgedeki aşiret ve kanaat önderleriyle bölge sorunlarının çözümü noktasında yaptığınız müzakereleri çok önemiyoruz ve bir sosyal dengenin kurulması noktasında da çok kıymetli kabul ediyoruz. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyoruz.” diye konuştu.