New York Times (ABD)
 
Gazete Türk seçmenlerin Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mecliste salt çoğunluğu kaybettirerek ‘ders verdiği’ yorumunu yaptı. Haberde Ak Parti seçmenlerinin bile Erdoğan’ın ‘saldırgan’ siyasetinden rahatsız oldukları öne sürüldü.
 
Washington Post (ABD)
 
Haberde seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir darbe, Kürtler içinse bir zafer olduğu yorumuna yer verildi.
 
The Guardian (İngiltere)
 
Seçim sonuçlarını ‘bomba etkisi yaratan bir sürpriz’ olarak niteleyen gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘son 10 yılın en kötü yenilgisini’ aldığı belirtildi. Gazete Türk seçmenlerin Erdoğan’ı yürüttüğü ‘kötü’ kampanya nedeniyle sandıkta cezalandırdığını öne sürdü. Gazete, seçimle ilgili bir başka haberinde ise HDP lideri Selahattin Demirtaş için “Kürt Obama’sı  ülkenin yeni parlayan yıldızı” benzetmesini kullandı.
 
Financial Times (İngiltere)
 
Haberde seçmenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘aşırı hırsına’ sandıkta dur dediği yorumu yapılırken, yakın çevresinin de Erdoğan’ın tavırlarını ‘sorgulamaya’ başladığı iddia edildi.
 
Daily Telegraph (İngiltere)
 
Haberde Ak Parti’nin aldığı kötü sonuçla birlikte Erdoğan’ın ‘daha fazla yetki’ hayalinin de lime lime olduğu ifadesi yer aldı.
 
Le Monde (Fransa)
 
Marie Jego imzalı haberde, “Sonuçlar, yalnızca Doğu ve Güneydoğu’daki Kürtlerin değil, 2011’de Marmara, Akdeniz ve Ege’de AKP’ye oy verenlerin de memnuniyetsizliği olduğunu gösteriyor. Her şeyden önce, kendini hali hazırda bir ‘hipercumhurbaşkanı’ olarak gören Erdoğan için bir yenilgi. Yalnızca süper başkanlık projesi değil, yıldızı da söndü” yorumu yapıldı.
 
Kommersant (Rusya)
 
Rus gazetesi, Türk seçmenlerin sandık sonucuyla demokrasiye olan tutkularını gösterdiklerini yazdı.
 
Die Tageszeitung (Almanya)
 
Alman gazetesi Ak Parti’nin mecliste mutlak çoğunluğu kaybetmesini “Erdoğan’ın tahtı sallanıyor” başlığıyla verdi.
 
Corriere Della Sera (İtalya)
 
Seçmenin Erdoğan’ın başkanlık sistemi hayalini sekteye uğrattığını vurgulayan gazete, bu durumda HDP lideri Demirtaş’ın da rolü olduğunu ifade etti.
 
Haaretz (İsrail)
 
Haberde Ak Parti’nin yaşadığı oy kaybının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hayallerini kabusa dönüştürdüğü’ yorumuna yer verildi.
 
Times of Israel (İsrail)
 
Gazete, ‘yaralarını sarmaya’ çalışan Ak Parti’nin azınlık hükümeti, koalisyon ve erken seçim olasılıklarını değerlendirdiğini belirtti.
 
Le Figaro (Fransa)
 
Sağcı Le Figaro gazetesinde Samuel Forey imzalı haberde seçimlerle ilgili yapılan yorumlarda “AKP diz çöktü. Mutlak güce sahip olan parti, 13 yıllık iktidarı boyunca meclisteki mutlak çoğunluğu kaybederek ilk başarısızlığını yaşadı. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bu ağır bir yenilgi. Erdoğan, yürürlükteki anayasa onu siyaset üstü bir konuma yerleştirse de, onlarca miting düzenleyerek seçim kampanyasına güçlü bir şekilde müdahil oldu” denildi.
 
Brüksel fırsat olarak görüyor
 
Avrupa Birliği’nden (AB) seçim sonuçlarına yönelik ilk açıklama, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn’dan geldi. Açıklamada seçime yüzde 86’ya varan katılım oranının, Türk demokrasisinin gücünün göstergesi olduğu belirtilirken, “önümüzdeki dönemin AB-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi için fırsatlar içerdiği” vurgulandı.
 
Swoboda’dan ‘Gezi’ yorumu
 
Türkiye’deki liderlerle yaşadığı polemikler ve Gezi Parkı protestolarına yapılan müdahaleyi eleştirmesiyle gündeme gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Twitter’dan attığı mesajda, “Türkiye hala bir demokrasi, diktatörlük değil. Seçim yenilgisi Gezi Parkı ve Erdoğan’ın kişisel arzularına tepkiden kaynaklanıyor” diye yazdı.
 
‘İstikrarsızlık anlamına gelmez’
 
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiye’de seçim sonuçlarından ortaya çıkan koalisyon hükümeti ihtimalinin ‘istikrarsızlık’ anlamına gelmeyeceğini savundu. Türkiye’deki seçim sonuçlarına saygı duyduklarını belirten Gentiloni, İtalya’nın, çeşitli uluslararası kriz senaryolarında Türkiye ile işbirliği yapmak ve eğer mümkünse, hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın çıkarına olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği yolunu geliştirmekle ilgilendiğini vurguladı.