E-Devlet nedir?

En genel tanımı ile, e-devlet; vatandaşlara devlet tarafından sunulan hizmetlerin, elektronik ortamda da sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşlara en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Böylece, bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir. Yani e-devlet, kamu hizmetlerinin, tek bir noktadan vatandaşlara ulaştırılması esasına dayanarak faaliyet göstermektedir.


 
E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

e-devlet sistemini kullanabilmek için bir takım araçlara ihtiyaç vardır. Yani e-devlet sistemine; kişisel bilgilere erişim ya da güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim amacı ile; şifre, E-İmza veya mobil imza gibi kimlik doğrulama araçlarından birini kullanarak giriş yapabilirsiniz. Yani, sadece, tek bir kimlik doğrulaması (şifre, e-imza, mobil imza vb.) ile pek çok entegre elektronik hizmetler aynı adres üzerinden alabilmeniz mümkündür.

Üstelik, e-devlet sistemi üzerinden alınacak olan, bazı elektronik hizmetler için, örneğin; vergi, harç vs. gibi, ödeme yapılması gerektiğinde, e-devlet sisteminin, ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemlerinizi de güvenli bir şekilde e-devlet sistemi üzerinden yapabilmektesiniz.

e-devlet sisteminin bünyesinde yer alan hizmetleri ise şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür;

İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri;Bu işlemler için önceden notere gitmeniz gerekmekteydi. e-devlet sisteminin gelmesi ile birlikte artık notere gitmenize gerek kalmamaktadır. Eğer mobil imza, e-imza ya da e-devlet şifrenizden bir tanesi mevcut ise bu tür işlemlerinizi artık, bu sistem üzerinden yapabilirsiniz.

e-devlet Çay-kur Üretici Sorgulama;Bu sistemin kurulması ile birlikte, Çaykur çay üretici belgesinin var olup olmadığını pratik şekilde öğrenebilirisiniz.

e-devlet DASK Poliçe Sorgulama;Deprem poliçenizi sorgulama konusunda, bu sistem size yardımcı olacaktır. DASK kapsamı altında olan ortalama 5.8 milyon evin raporlarına bu şekilde yani e-devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.

e-devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı;Bu uygulama ile birlikte artık, sürücü belgeniz üzerinde ceza olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.

e-devlet Vergi Borcu Sorgulama;Vergi borcunuzun bilgisini, e-devlet sistemi yardımı ile öğrenebilirsiniz.

Muhtaçlık Başvurusu;Muhtaçlık konusunda başvurularda da e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmek içinde önce bu sisteme başvurmanız gerekmektedir.

Genel sağlık Sigortası;Genel sağlık sigortası, sağlık hizmetlerinden yaralanamayan vatandaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmamaları için kurulmuştur. Yani bu hizmetten yararlanmak için, bu sistemi kullanabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği;İşsizlik ödeneği uygulaması, hastalığı nedeni ile çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın bu süre zarfında mağdur olmamaları için ödenen ücrettir. Ödemelerin yapılıp yapılmadığın, bu sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

Deniz Ruhsat Sorgulama;Deniz ruhsat sorgulama işlemi içinbu sorgulama türünü kullanabilirsiniz.

Sevk Edilecek eğitim Merkezi;Askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınız konusunda merak ettiklerinizide yine sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

Adres Değişikliği Bildirimi;Bu tür işlemlerinizi yine sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirisiniz.

e-devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama;Aile hekiminizin kim olduğunu merak ediyorsanız sistem size yardımcı olacaktır.

e-devlet GSS Tescil Kaydı;Genel sağlık sigortasına tescil kaydınızın olup olmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

e-devlet 4A Emeklilik Kesintileri;Emekli maaşınız normalden düşük geliyor ise bunun nedenini sistemden öğrenebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızın oranına bakabilirsiniz. Neden kesinti yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

4A Emekli Aylık Bilgisi;Emekli aylığı hakkında merak ettiğiniz her şeyi sistem üzerinden öğrenebilir gerekli duyduğunuz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

4A Hizmet Dökümü;4A Hizmet Dökümü sayesinde işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi ve ne kadar prim yatırdığınızı öğrenebilirsiniz.

4B Borç Durumu;Sistemin borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz

4B Emekli Aylığı Kesintileri;Bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığında neden kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.

4B Aylık Bilgisi;Bu uygulama bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylığı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

4B Tescil Kaydı;BAĞ-KUR ile ilgili tescil kaydınıza bu uygulamadan ulaşabilirsiniz.

e-devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri;Emekli sandığı ile ilgili alınan maaşlarda neden kesinti yapıldığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

4C Emekli Aylık Bilgisi;Bu uygulama bilgi amaçlıdır. Emekli Sandığı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

4C Tescil Kaydı;Bu uygulama ile, emekli sandığı ile ilgili tescil kaydınıza bakabilir, gerekli olan sorgulatmaları yapabilirsiniz.

e-devlet Bireysel emeklilik İşlemleri;Bireysel emeklilik işlemlerini bu sistem üzerinde rahat ve zorlanmadan kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

KYK Yurt ve Burs Başvurusu Sorgulama;Üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere sağlanan burs ve  yurt imkanlarının sonuçlarını, bu sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

e-devlet sistemine giriş yapabilmek için şifre nasıl alınır?

e-devlet sistemine giriş yapabilmek için şifreyi; şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimlik belgesinin, (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi gibi belgeler de geçerlidir) ibraz edilerek, yurt içinde yer alan PTT Merkez müdürlükleri üzerinden 2 TL karşılığında ya da yetkili şubeler üzerinden alınabilmektedir.

Yurt dışında ise, e-devlet şifresi, Elçilik ve Konsolosluklar üzerinden alınabilmektedir. Diğer yandan, eğer, mobil imza veya elektronik imza kullanılıyor ise, e-devlet sistemine bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifreyi vatandaş kendisi oluşturabilir.

e-devlet Şifresinin unutulması durumu

e-devlet şifrenizi kaybetme, unutma ya da çaldırma vb gibi durumlarda, yeni bir e-devlet şifresi almak için şifre sıfırlama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde yer alan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-devlet sistemi üzerinde doğrulamış olmanız gerekmektedir.

Fakat, bu işlemlerden ayrı olarak, PTT şube ve Merkezlerine şahsen başvuru yaparak da yeni bir e-devlet şifresi almanız mümkündür.Ama bu defa 4 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekecektir. 
Editör: TE Bilişim