Interpress’in 2015 yılı ‘Dünya Gündemi Raporu’ araştırmasına göre, Türkiye’nin dünyada yaşanan gelişmelerle ilgili en çok konuştuğu konular, ülkeler ve liderler belirlendi.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl dünyada yaşanan gelişmeler içerisinde yazılı basında en fazla konuşulan konunun DAEŞ terör örgütü olduğu belirlendi. Medya Takip Ajansı Interpress’in yapmış olduğu araştırmaya göre, Ocak ayından bu yana toplam 80 binden fazla DAEŞ hakkında haber yapılırken, öne çıkan bir diğer konu ise Suriye’de yaşanan gelişmeler oldu. Ulusal ve yerel basında Suriye’de yaşanan iç savaş ve göç haberlerinin 20 bine yakın gündeme geldiği görüldü. 2015 yılı içinde Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan terör olayları hakkında da 10 binden fazla haberin çıktığı saptandı.

En çok Suriye gündeme geldi

Interpress’in iki bini aşkın gazete ve dergiyi inceleyerek yapmış olduğu 2015 yılını kapsayan araştırmasına göre, Türkiye’de en çok konuşulan yabancı ülkeler listesinin ilk sırasında sınır komşumuz olan ve büyük bir kaosun yaşandığı Suriye, 214 bin 754 haber ile ilk sırada yer alırken, Suriye’yi dünyanın süper gücü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 157 bin 693 haber ile takip etti. Üçüncü sırada ise Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya yer aldı. Almanya’nın 159 bin 417 haberde yer aldığı tespit edildi. Son zamanlarda uçak krizi ile gündeme gelen Rusya ise Türkiye’de 146 bin 472 haberle gündeme gelirken, yaşanan terör olayları ile dikkat çeken Fransa’nın ise 111 bin 562 habere konu olduğu saptandı.

Yıl genelinde Obama’yı, son aylarda ise Putin’i konuştuk

Türkiye’de en çok konuşulan dünya liderleri sıralamasında ilk sırayı alan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barak Obama oldu. Obama’nın yazılı basında 33 bin 712 haberle gündeme geldiği görüldü. Uçak düşürme kriziyle birlikte yılın son günlerinde ülkemizde sıkça gündem gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 25 bin 676 haberle ikinci sırada yer alırken, en çok konuşulan isimlerden olan Almanya Devlet Başkanı Angela Merkel’in ise 15 bin 539 haberde yer aldığı belirlendi. İç savaşın yaşandığı komşumuz Suriye’nin Devlet Başkanı Beşar Esed’in 15 bin 341 haberde adı geçerken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin ise 10 bin 115 haberle listede beşinci sırada yer aldığı tespit edildi.

Editör: TE Bilişim