Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat AlbayrakUzakdoğulu yatırımcılarla buluştu, sektörün nabzını tuttu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanı Mehmet Bostan ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut’u da yanına alıp Çin’de yatırımcılarla bir araya gelen Bakan Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji yatırımlarında yeni bir model üzerinde çalıştığını, bunun ana felsefesinin de hız ve verimlilik olduğunu ifade etti. Türkiye’nin elektrik üretiminde 73 bin megavatlık kurulu gücü ve kapasitesi olduğuna işaret eden Bakan Albayrak; “Bunun yüzde 70’ini özel sektör, yüzde 30’unu kamu üretiyor. Geçmişte bu oran tam tersiydi. Türkiye’nin daha fazla kurulu güce ihtiyacı var. Önümüzdeki 10 yılda 50 bin megavatlık yeni kapasite yaratmamız gerekiyor. Bu dönemde enerji için 100 milyar dolarlık yatırım gündeme gelecek” dedi.

Yatırım iklimi elverişli

Bakan Albayrak; “Tüm sıkıntılara rağmen ülkemizdeki yatırım iklimini elverişli tutmaya özen gösteriyoruz. Çok şükür yatırımcının iştahı sürüyor. İki tarafın da kazandığı bir model için uğraşıyoruz” dedi. Albayrak daha sonra Çin’in nükleerden kömüre dayalı termik santrallere, güneş ve rüzgâr enerjisine kadar sektörün birçok alanında teknolojik altyapıya sahip olduğunu anımsatarak; “3’üncü nükleer santral, kömüre dayalı termik santral, rüzgâr ve güneş enerjisi için Çin’deki muhataplarımızla stratejik görüşmeler yapacağız. Ülkemizde önemli kömür sahaları var. Ancak, bin 300 ila 2 bin kalori arasında değişiyor. Günümüzde gelişen teknoloji, düşük kalorili kömürü dönüştürerek elektrik üretimine imkân veriyor. Çin’deki ‘süper termik’ teknolojisine bu açıdan bakacağız” şeklinde konuştu.

Bu yıl işlerlik kazanacak

Kömür sahalarının işletilmesine değinen Albayrak; “Uygulamadaki modeller zamanla karmaşıklaşmış, yorucu hale gelmiş. Amacımız, en ucuz enerjinin en hızlı şekilde üretilebilmesini sağlayacak ortamı yaratmak” ifadesini kullandı. Sahaların işletme modelleriyle ilgili konuşan Bakan; “Özelleştirme İdaresi’nin belirli bir deneyimi var. O deneyiminden yararlanmak istiyoruz. Ben kömür sahalarının işletilmesinde rödovans sistemine çok sıcak bakmıyorum. Çünkü devlet o modelde sadece bedel alıyor. Yeni modeli bu yıl devreye alabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Özel sektör öne çıkmalı”

Enerji Bakanı Berat Albayrak, elektrik üretiminde yüzde 70 özel, yüzde 30 kamu payı olduğunu anlatarak; “Özel sektörün çok öne çıkmasından korkmamak gerekiyor. Kuralları doğru belirleyip iyi uygularsanız, hiç sorun olmaz. Ben devletin enerji üretiminden tümüyle çıkmasını da doğru bulmam. Kamunun anlamlı bir payı kalmalı” açıklamasında bulundu.

Enerji sektöründe düşen fiyatları konuşan Albayrak; “Bu ortam bazı yatırımcılar için de fırsat olabilir. Yeni ortaklıklar kurulabilir, satın alımlar gündeme gelebilir. Böyle ortamlar yeni yatırımlar için de fırsat yaratır” ifadelerini kullandı.