Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Canlı bomba kimdir? Kesinlikle YPG. Bir defa o zaten PYD'nin silahlı gücü, malum. Olayın örgüt olarak şu anda her ne kadar üstlenmeselerde YPG ile PYD. Bunlar faili konumundalar. Bu bizim yaptığımız, Hükümetimizce güvenlik güçlerimizle, istihbaratımızla yaptığımız çalışmalarda geldiğimiz nokta burası. İşin ilk etabında bir canlı bomba durumunda olan, bir kişi -ismini zikretmeme gerek yok- onun yardımcısı konumunda olan kişiler var. Failin Suriye'den getirilmesi ve geldikten sonra belli bir süre Diyarbakır, Ankara, İstanbul arasında bir mekik dokunması, ondan sonra olay mahallinin birlikte tasarlanması ve buna göre de işin planlanmış olması var. Şu anda gözaltına alınan 14'ten kişiden bu sayı birkaç daha artabilir ama asıl üzerinde şu anda incelemelerin yapıldığı bu 2 isim var ama bu 3'e dün itibariyle çıktı, malum. Belki 1-2 artış olabilir ama asıl bu işte aktif rol oynayanlar bunlar. Peki bu kişi kimdir, canlı bomba? Kesinlikle bir defa hiç tereddütümüz yok YPG" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Batı'nın anlamamakta direnmesi bizi üzmektedir. Çünkü birçok belgeleri, bilgileri biz kendilerine aktardığımız halde, örneğin bir PKK'yı Avrupa Birliği, Avrupa terör örgütü olarak ilan etmiştir ama şu olayda dahi, dikkat edin terör örgütlerinin adını vermemektedir. Sadece terör örgütü olarak geçiştirmektedir. Ben bu konuda yani bizim yanımızda olmaları, yaklaşım itibariyle güzel olabilir, hoş olabilir ama bu neticeye varacak bir şey değildir. Bizim yanımızdasın da niçin PKK, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kalkıp terör örgütü olarak ilan edilirken PYD'yi, YPG'yi hala terör örgütü olarak niye ilan etmiyorsun, kalk bunları da ilan et. Daha ne istiyorsun bizden, belge, bilgi ne istiyorsan bunları sana veriyoruz."

"NASIL AYDINSA BUNLAR"

"Bunların yanında yer alan aydın müsveddesi diye geçinenler çıktı yine. Nasıl aydınsa bunlar" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar şimdi onların yanında yer alıyor. Bunlara karşı benim ülkemde milletimin tavrı olması lazım. Bunların aydın falan bunlarla uzaktan yakından alakası yok. Yani birkaç kitabı olan veyahut herhangi bir yerden bir profesörlük unvanı almış olan aydındır diye bir şey yok. Bu ülkede vatanının bütünlüğüne, milletinin adeta yaşam şartlarına, koşullarına, can, mal güvenliğine saldırılarla ve bu saldırıları yapanların yanında, arkasında olanları nasıl oluyor da bu aydın geçinenler, farklı konularla ilgili bu tür bildiriler yayınlıyorlar? Ve altında dikkat edin, en sonunda da geliyor bağladığı cümle, 'İşte biz Erdoğan'a şöyle böyle falan filan.' Ya siz benim yanımda olsanız ne yazar, olmasanız ne yazar? Ben milletimin yanındayım. Bunların milletimle bir alakaları yok. Bu adamların bu ülkede bir tek dikili ağacı yok. Siz bu ülkede vatanperver bir nesil yetiştirmediniz? Aynı şeyleri üniversitelerde gerçekleştiremediğiniz için çıldırıyorsunuz, kuduruyorsunuz." ifadelerini kullandı.

"BU AYNI ZAMANDA BUNLARIN SUÇÜSTÜ YAKALANMALARIDIR"

Ankara'da meydana gelen terör saldırısı sonrasında Meclis'te imzalanan AK Parti, CHP ve MHP'nin teröre karşı ortak bildirisi hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Parlamentoda 4 parti var. 3 parti ülkemizdeki bu hainlere karşı ve son Ankara olayındaki bu ihanete karşı birliktelik sağlıyor ve hepsi bir dayanışma içerisinde bir bildiri yayınlıyor ve altına imzayı koyuyorlar. Ama terör örgütünün parlamentodaki temsilcisi konumunda olan siyasi parti buna imza koymuyor. İşte bu bir ispattır. Bu aynı zamanda bunların suçüstü yakalanmalarıdır. Şu anda bunlar suçüstü yakalanmıştır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ben milletimin yanındayım, milletimle beraberim ve bütün teslimiyetim, milletimin geleceğine yöneliktir ama bunların milletle ilgili bir derdi yok. Ekranları başında bizi izleyen milletime şunu söylüyorum, şunu özellikle seslendiriyorum, bakın bu adamların hiçbirinin bu ülkede dikili bir taşı yoktur. Onlar, 'biz şu kadar, bu kadar öğrenci yetiştirdik...' İşte bu yetiştirdikleriniz zaten bütün bunları yapıyor."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ABD BAŞKANI OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında, ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby'nin Ankara'daki terör saldırısından sonraki açıklamaları için, "Beni Kirby'e muhatap ederseniz o yanlış olur. Biraz sonra Sayın Obama ile bir görüşmem olacak, saat beşte. O görüşmede tabii bunları değerlendireceğiz. Şu anda sözcünün bu açıklamalarının herhangi bir getirisi götürüsü yoktur" ifadelerini kullandı.