Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Emirgan Hamid-i Evvel Camisi'nde kıldı.


Burada bayram namazını kılan Erdoğan'a, oğlu Bilal Erdoğan, torunları Ömer Tayyip ve Ali Tahir Erdoğan ile İçişleri Bakanı Selami Altınok, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu ve Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu da eşlik etti.

Namaz sonrasında vatandaşlarla bayramlaşan Erdoğan, yaptığı açıklamada, İslam dünyasının Kurban Bayramı'nı tebrik etti.

Kurban Bayramı'na çok sıkıntılı bir süreçte girildiğini, Türkiye'nin 1 Kasım'da genel seçim yaşayacağını, bunun bir tekrar ve erken seçim olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu seçimde milletimiz ferasetini ortaya koymak suretiyle inşallah bu sıkıntıları aşacak, güven ve istikrarı sağlayacak bir adımın kararını verir diye düşünüyorum ve milletimin tekrar bu dini bayramını, Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum" dedi.


Erdoğan, "Rusya'nın tabii İran'la birlikte Suriye'ye vermiş olduğu destekler artık zaten gizli değil. Bunu kendileri de ifade ediyorlar. Temenni ederiz ki Rusya, bu süreçte dün yaptığımız görüşmelerin gereğini bir dayanışma içerisinde yerine getirmek suretiyle, ben dün kendilerine de ifade ettim, Esed burada bir butik Suriye kurmak istiyor. Butik Suriye, Şam'dan başlayıp Hama, Humus ve Lazkiye'yi kapsayan ki bu da Suriye'nin yüzde 15'ine tekabül eden bir bölgedir. Bu bölgede kendine ait, arkasında belli egemen güçlerin hakim olduğu, destek verdiği bir devlet kurabilmek, bu da tabii Akdeniz'e açılan bir yapı olması hasebiyle böyle bir yapıyı kurmak, derdi bu. Buna gerek ülkedeki güçler ne kadar müsaade edecekler?" şeklinde konuştu.


"Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu anda Suriye'de DAEŞ'in hakimiyeti, işgal ettiği alanların yüzde 30-35, diğer örgütlerin aynı şekilde orada genişçe ele alındığında ciddi manada bir işgallerinin söz konusu olduğunu söyledi.


Suriye'de toprak bütünlüğünü savunduklarını vurgulayan Erdoğan, "Suriye halkının terör örgütlerinden arındırılmış bir yapıya kavuşmasını arzu ediyoruz. Ama burada şöyle bir adım bizim en önemli talebimizdir. O da bir güvenli bölgeyi özellikle istiyoruz. Güvenli bölgedeki hedefimiz nedir? Türkiye'de şu anda 2 milyona yaklaşan bir Suriyeli mülteci var. Bu insanların ülkelerine dönme talebi var. Dolayısıyla Türkiye sınırında Suriye tarafında onlar için oluşturulacak bir güvenli bölgede, bunu birçok dost ülkelerle de konuştuk, oraya onların dönmesi, bir yerleşim planıyla oraya yerleştirilmesi, inanıyorum ki bölgede çok daha farklı bir havanın oluşmasına da vesile olacaktır. Bunları da dün yine aynı şekilde Sayın Putin ile paylaştık" diye konuştu.


"Avrupa Birliği'nin bugüne kadar atmış olduğu bir adım"

Erdoğan, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde mültecilere ilişkin Türkiye'ye 1 milyar avro yardım konusunda, bunun ne kadar zamanda uygulamaya gireceğini bilemediklerini aktararak, "Bizim şu anda biliyorsunuz 7,5 milyar dolara ulaştı. Bize gelen yardım ise 420 milyon dolar civarındadır. Böyle bir kararın alınmış olması isabetlidir. Çünkü aslında bu Avrupa Birliği'nin bugüne kadar atmış veya atacak olduğu bir adımdır. Temennim odur ki sadece Türkiye'nin sorunu değil bu sorun, tüm dünyanın sorunu. Şu anda bazı olumlu adımlar atılıyor ama bunun icrası bizim için çok çok önemli. İcrayı gördüğümüz anda biz de tabii bundan Türkiye olarak memnun oluruz. Bu süreci bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

“Seçim sandıklarının birleştirilmeis farklı ilçelerde de olabilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cizre’de seçim sandıklarının taşınması konusunda ise şunları söyledi: “Orada taşımalı sistemle bunu karıştırmayalım. Sandıkların birleştirilmesi diye bir karar almış durumdalar. Bu bir yerde seçim güvenliğini sağlayabilmeye yönelik adımdır. Bu farklı illerde ve ilçelerden de gelebilir.”

"Bu yanlış bakışı tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum"

ABD'nin YPG'yi terör örgütü olarak görmediği yönündeki ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasının sorulması üzerine Erdoğan, bu açıklamayı yanlış bulduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bunu baştan beri söylüyorum. PYD ve YPG, bunların hepsi terör örgütüdür bize göre. Amerika bu işte şu anda bedel ödemiyor. Bedel ödeyen biziz. PYD'nin, YPG'nin yaptıklarını da bilen biziz. Dolayısıyla bu yanlış bakışı, yanlış değerlendirmeyi herhalde tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum. Biz, DAİŞ'i de terör örgütü olarak görüyoruz, PYD'yi ve onun yanındaki bu tür kuruluşları, PKK yine aynı şekilde... Bunları da biz terör örgütü olarak görüyoruz."

Erdoğan polislerle bayramlaştı Erdoğan, namazın ardından Tarabya Şehit Kemal Aykut Genç Polis Merkezi'ne geçti.


Polis merkezinde yaklaşık yarım saat kalan Erdoğan, çıkışta görevli polislerle tek tek bayramlaştı ve birlikte fotoğraf çektirdi. Tarabya'da vatandaşlarla da bayramlaşan Erdoğan, Huber Köşkü'ne geçtiği sırada yolda durarak, kendisiyle bayramlaşmak üzere köşke gelen Ercan ve Elif Su çifti ile konuştu. Çiftin çocukları Toprak ve Hatay'a oyuncak ile bayram harçlığı veren Erdoğan, çifte üçüncü çocuğu da yapmaları tavsiyesinde bulundu.