Euro yani Avrupa Birliği'nin ortak para birimi fikri, gündeme geldiği 1989'dan bu yana en büyük krizini yaşıyor. 1999'da sanal, 2002'de ise fiziki olarak piyasaya çıkan Euro Bölgesi'nin dağılması an meselesi.

ALMANYA TALİMAT VERDİ

Yunanistan krizi ile zirve yapan bu dağılma süreci aslında bir ülkeden ibaret de değil. Başta Güney Avrupa olmak üzere artık birçok ülke 'parasal bağımsızlığını' istiyor. 2015'te bu kadar şiddetli karşı ses çıkmasının nedeni ise Avrupa Birliği Çalışma Grubu'nun (Euroworking) ilk kez resmi olarak Yunanistan'ın iflas ederek Euro'dan çıkması senaryosunu görüşmesi oldu. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble bürokratlara "Euro Bölgesi içinde iflas eden üyeler ile ne yapılacağı konusunda bir yol haritası hazırlayın" talimatı verdi. Oyunun sonuna gelinmesinde temel sebep Yunanistan'ın borcunu ödeyemeyecek duruma gelmesi. 240 milyar euro borç yüküne karşılık Hazinesi'nde hiç para olmayan Yunanistan temerrüde düşünce artık Euro Bölgesi dışında kalabilecek. Geçtiğimiz haftalarda Yunanistan için 'paralel para birimi' geliştirmesi yönünde öneriler de yapılmıştı.

KURULUŞ FELSEFESİ SİYASİ

Euro Bölgesi aslında öncelikli olarak bir politik proje olarak tasarlanmıştı. Temel amaç Avrupa'nın küçük ve büyük ülkelerinde yaşayan tüm vatandaşların arasında bir birleştirici araç yaratmaktı. Kulübe üye olmak ise ekonomik gelişmişlik ve politik derinlik anlamına geliyordu. Aynı zamanda küresel olarak doların karşısında bir güç olarak da tasarlanmıştı.