Washington'un aldığı karar sonrasında Türkiye'ye savaş uçaklarının satışına engel getirilmiş ve bu engellemeler dolayısı ile ilk savaş uçakları dahi risk altına girmişti.

ABD yönetimi konuya dair yaptığı açıklamada Türkiye'nin NATO'ya tehdit olmadığı ve ABD'ye karşı tehdit yaşatmayacak olduğunu kanıtlaması durumunda F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesine senatodan onay çıkabilecek olduğu açıklanmış, ama bu zamana kadar uçakların teslim edilmesinin mümkün olmadığı dünyaya ilan edilmişti.

Bugün ise Türk savaş uçağı pilotları ile Türkiye Savunma Bakanlığı yetkililerine yapılan tören sonunda savaş uçakları tanıtıldı ve üretici firma ile ABD'li yetkililer tarafından teslim edildi.

Uçaklar teslim edildi edilmesine ancak Türkiye F-35 savaş uçaklarını 2020 yılına kadar teslim alamayacak. Yani Malatya'ya gelecek olan ilk 2 uçak Türkiye'ye tam 2020 yılında teslim edilecek ki bu süreye kadar Türk pilotlara savaş uçağının kullanımı öğretilecek.

Malatya'ya İnecek

Savaş uçakları 2020 yılında ilk belirlenen adres olan Malatya Ana Jet Üssü'ne indirilecek. Buradan terör operasyonlarında ve Türkiye'yi tehdit eden hava, kara olaylarında kullanılacak olan F-35 güvenliğe ciddi oranda katkı sağlayacak ve radarda görünmezlik özelliği, hızı ve diğer savunma ekipmanları sayesinde TSK'ya güç katacak.