Giresun serbest piyasasında geçen haftayı 8,50 liradan kapatan fındık fiyatı, yeni haftaya 50 kuruşluk düşüş göstererek 8 lira seviyesinden başladı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı açıklamada, piyasada kendilerinin de anlam veremediği bir panik havasının oluştuğunu, bunun da fiyatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Mart ayı sonlarında başlayan fındık fiyatındaki düşüşün devam ettiğini belirten Karan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mart ayının son günlerinde 11 lira bandında olan fiyat, anlam veremediğimiz bir nedenden dolayı hızla düşmeye başladı. Nisan ayı başında 10 lira olan fiyat geçen haftayı 8,50 liradan kapattı. Piyasa bugüne 50 kuruşluk düşüşle 8 liradan başladı. Yaklaşık 15 gün içerisindeki fiyat kaybı 3 lira oldu. Piyasaya fındık inişi tamamen durmuşken pazarda hiçbir hareketlilik yaşanmamasına rağmen fiyat hızla düşüşünü sürdürüyor. Buna gerçekten anlam veremiyoruz. Giresun serbest piyasasında garip olaylar yaşanıyor."

Karan, emanete fındık veren üreticilerden direnmeye devam etmelerini, emanetlerini bozdurmamalarını isteyerek, "Üreticimiz direnmeli. Biz 15 liranın altındaki fiyatı kesinlikle kabul etmiyoruz. Emanette fındığı bulunan üreticilerimize sesleniyoruz. Kesinlikle emanetleri bozdurma işlemini yapmasınlar. Oluşan panik havasının dalgasına kapılmasınlar. Fiyatlar yükselene kadar direnmeye devam etsinler. Mutlaka fiyat yükselişe geçecektir. Beklesinler ve göreceklerdir ki kazanan kendileri olacak." ifadesini kullandı.

Bahçelerde oluşan hasarların tespiti için incelemeler yaptıklarını, gözlemler sonucu 2016 ürünü fındık rekoltesinde ciddi kaybın olacağını savunan Karan, "İyi bir doğum süreci yaşanmadı. Buna bir de mart ayında zirai don ve fırtına nedeniyle oluşan hasarlar eklenince 2016 ürünü fındık rekoltesinin düşük gerçekleşeceğini şimdiden söylemek mümkün. Bahçelerde yaptığımız incelemelerde rekoltedeki azlık kendisini gösteriyor. Kesin nihai sonuç haziran ayında yapılacak çotanak sayımıyla ortaya çıkacaktır ama şimdiden durumun pek parlak olmadığını söyleyebiliriz." diye konuştu.