Toplama işleminin yüksek kesimler hariç orta ve sahilde tamamlanıp kurutma işlemlerinin de kısmen sürdüğü 2017 fındık piyasasında, Kurban Bayramı sonrası ve yakında okulların açılacak olması nedeniyle paraya ihtiyaç duyan üreticilerin yanı sıra gurbetten gelenlerin dönecek olması yüzünden de manavlar, tüccarlar ve fabrikalara getirilen üründe büyük bir artış söz konusu oluyor.

2017 ürünü fındık rekoltesinin 700 bin ton civarında tahmin edilmesinin de etkisiyle meydana gelen arz fazlasının piyasalar üzerinde baskı oluşturmaması için üreticinin fındığını pazara kontrollü olarak indirmesi, bunun yanında özellikle de emanete vermemesi yönündeki çağrıların geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı şekilde pek rağbet bulmadığı gözleniyor.

TMO'nun 10.00 ve 10.30 TL olarak açıkladığı alımlarda üreticilere gün vermesinin de etkisiyle 9 TL civarında başlayan piyasada alım fiyatlarının 8 TL'nin altına kadar indiği, Trabzon'da oluşun arz fazlası nedeniyle bazı fabrikaların sivri fındığı almama yönüne bile gittikleri bildiriliyor.

Pazara indirilen fındıkların randımanın ve kalitesinin de düşük olması yüzünden fiyatının da buna göre daha da azaldığı da belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim