700 bin hektarı aşkın fındık bahçesine sahip olan ülkemizde yılda 1.5 milyon ton fındık üretilebileceğini hatırlatan Mehmet Cirav toplama işlemlerinin sürdüğü 2016 fındık sezonu öncesi açıklamalarda bulundu.

Cirav “Türkiye bugün için dünyanın en büyük fındık üreticisidir. Ama bu daima böyle olacaktır anlamına gelmiyor, gelmemeli. Onun için üretimden pazarına kadar fındığı bir bütün kabul ederek hareket etmeliyiz. Bakın son yıllarda üretimimiz artmıyor. Sadece 2008’de 900 bin ton fındık üretebilmişiz. Genel rakam ise 500 ile 750 arasında değişiyor. Son 10 yılın ortalamasına göre 600 bin ton civarında üretim yapabilmişiz. Tabiat şartları, bahçelerin yaşlanmış olması, budama işleminin gerektiği gibi yapılamamasının, bahçelere gereken ihtimamım gösterilmemesinin sebep olduğu bu rekolte azlığı büyük kısmını ihraç ettiğimiz bu üründe özellikle fiyat konusunda istikrarlı piyasaların oluşmasını etkilemektedir” dedi. 

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındıktan sadece yüksek fiyatla kazanç sağlanamayacağını, çünkü üretim yapan başka ülkelerin mevcut olduğunu vurgulayarak “Bu durumda Türkiye bugünkü pazar yapısını korumak, ya da daha da arttırmak noktasında sürdürülebilir politikalar izlemede zorluk çekecektir. Çünkü, diğer üretici ülkelerde fındık alanları genişlemekte, üretim artmaktadır. Yılda 3 milyar dolara çıkan fındık ihracatındaki geliri illa 500 bin tonluk kabuklu fındığı kırarak, işleyerek sağlamayı tercih edersek pazarı kaybetme durumu ile karşı karşıya kalırız. Biz 3 milyar doları 700-800 bin ton fındığı ihraç ederek, satarak kazanmalıyız ki, diğer ülkelerdeki fındık dikimini azaltalım, hatta ABD’nin bademde yaptığı gibi tamamen ortadan kaldıralım” diye konuştu.

Mehmet Cirav, yeni sezonun herkese hayırlı olması temennisinde bulunarak; bunun için fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarının hızlandırılması, ortalama dönümde 80-90 kilo olan verimin en az 200-300 kiloya çıkması gerektiğine de işaret etti.