İznik’te oturan Yalçın Öztürk, evinde iftar vakti masasında, Latince adı ‘Oryctes Nasicornis’ olan ’Gergedan Böceği’ buldu. Öztürk, kabuğunda bulunan keratin maddesi kimya sanayii, kozmetik sanayii ve ilaç sanayisinde kullanılan ve bu nedenle değerli olan böceği İznik İlçe Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü’ne teslim etme kararı aldı.

Böceğin yurt dışında özellikle uzak doğuda 90 bin dolara kadar fiyata ulaşabildiği yönündeki iddialarına ardından hemen her gün yurdun dört bir yanından gergedan böceği haberleri gelmeye başladı.

Sırasıyla Hakkari, Gölcük, Ankara, Erzurum, Amasya, Van, Bilecik, Karabük, Samsun ve Konya’da Gergedan böceği bulundu.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE GÖRÜLEBİLİR

"Gergedan böcekleri ergin dönemde beslenmez. Gerek larva, gerekse ergin dönemde insanlara karşı hiçbir zararı yoktur. Erkek bireydeki başın ön tarafında gergedan boynuzu gibi çıkıntı vardır. Bu çıkıntı dişilerde bulunmaz."
      
Günümüzde medyatik olan bu böcek türünün kaçak avcılar tarafından toplanarak ticaretinin yapıldığına dikkati çeken Koçak, "Diğer böcekler gibi doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceği, Türkiye'nin her yerinde görülebilecek bir türdür. Şu anda gündemde olduğu için bu ve bunun gibi türlerin nesli her zaman tehdit altında. Varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece toplanmalarının önlenmesi değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da korunması gerekir" ifadelerini kullandı.