Başkan Gümrükçüoğlu’nun görev süresinde yaptığı çalışmalarla ilgili verdiği bilgiler özetle şu şekilde: 5 yıllık belediye hizmet sürecinde Trabzon’un en uzak köşesinde bakımı yapılmamış yol kalmayacağı planlamasını yapmış bulunmaktayız.

Bu yıl içinde ki en büyük hizmet adımlarından biri olarak nitelediğimiz yol çalışmasının sonrasına baktığımızda günlük yaşamı en çok etkileyen konulardan biri olarak su kanalizasyon işi… Büyükşehir Belediyesinin Su Kanalizasyonun Genel Müdürlüğünün yaptığı kendi kaynaklarıyla çalışmanın tutarı, Eski parayla; 112 trilyon 764 milyardır… Bu yıl için yapacağı çalışmalarla planladığı çalışmalar 156 trilyon 303 milyar liradır… Uçarsu Bölgesine bir baraj çalışmasının ön hazırlıkları, yine Of – Sürmene – Araklı – Arsin grup yapılanmaları yapılarak barajlarla veya göletlerle birlikte sularının ileri ki yılara doğru temin edilmesi sürdürülmektedir. Aynı çalışma Vakfıkebir – Beşikdüzü – Çarşıbaşı bölgesinde de uygulanıyor. Tüm şehir şebekesinin temizlenmesi elimize aldığımız bir çalışmadır. Yağmur Suyu Projesi tamamlanmış yatırım alanını beklemekteyiz.

BÜYÜKŞEHRİN TOPLAM BORCU 418 MİLYON

Su Kanalizasyon İdaresinin borç yükünü sizlere arz edelim. Büyükşehir Belediyesinde 187 milyon borçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğümüz ise 237 milyon borçla çalışmalarını sürdürüyor. Bu borçların toplamı 418 milyon olarak icmal edilmektedir. Bu borçlar; malumunuz belde belediyeleri, büyükşehir belediyeleri kurulduğunda kapatılıyor. Gerek Belde, gerek ilçe belediyelerinin büyükşehir hizmet alanında olan geçmişten kaynaklanan tüm borçları yatırımları ile birlikte devralınmıştır. Burada belde ve ilçe belediyelerine teşekkürümüzü belirtelim. O zaman kredilerden faydalanarak yatırımları yapma yoluna gitmişlerdir. Onlardan devraldığımız borçları hiç geciktirmeden taksitleri ile birlikte ödemeleri sürdürüyoruz.

GÜLCEMAL PROJESİ:

Gülcemal Projesinin süratle yapımı devam etmektedir. Rekreasyon, kültürel alanları insanların denizle buluşmasını sağlamak için tasarlanmış önemli bir projedir. Beşirli Sahilinde dolgu yapılarak Trabzon’a dev bir yaşam alanı kazandırılmak için hazırlanan proje kapsamında tahkimat çalışması için ihale yapıldı. İhalenin ardından yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalara başladı.

ÇAMOBA ALANINDA Kİ TRAZON BOTANİK:

103 dönüm arazi üzerine kurulmakta olan Trabzon Botanik’in yapım çalışmaları süratle devam ediyor. Şehre yeni bir yaşam alanı kazandıracak Trabszon Botanik yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olacaktır. Ağustos 2017’de bütün dünyanın hizmetine açılacaktır.

MADDE BAĞIMLILIĞI MERKEZİ YAPILIYOR

Yavuz Selim Bulvarının hemen üstünde 35 milyon TL’ye bir proje hazırlıyoruz. Ahi Evren Hastanesinin yine yanında altı otopark olarak hizmet edecek üstü cami olarak hizmet edecek olan projenin çalışması sürmekte. Bu yılın Temmuz ayında teslimi olacaktır. Konaklar Bölgesinde öğrenci yurdu yapımı devam etmektedir. Orta dereceli okullarda ki binalara desteklerimizi sürdürmekteyiz. Madde bağımlılığı ile mücadele edebilmek için Trabzon – Akçaabat- Düzköy yolu üzerinde ki devreldığımız bina ile ilgili ihalemizi yaptık. Bu yapımını tamamlayacağımız merkez Türkiye’de en önemli örnek kuruluşlardan biri olması için planlanmaktadır.

MEYDAN PARKI 2. ETABIN İHALESİ YENİDEN YAPILDI MI?

Meydan Parkının 2. Etabı ile ilgili ihale dün yapıldı. Bu yılın sonuna kadar bitirilebilecektir. Tarihi surların restorasyon projeleri sürdürülmektedir. 100 Yıl Parkı yeniden düzenlemesi, bilim merkezinin plan ve projesi hazırlanıp uygulamaya konulacaktır. Kutlugün Bölgesinde 70 dönümlük alanda mesire alanı gerçekleştirilecektir. Orada ki hayvan barınağı yeni yerine taşınması ile birlikte projenin uygulanmasına başlanacaktır.

SORU – CEVAP BÖLÜMÜ…

ŞOV YAPMAYA GELMEDİK TRABZON MİLLETVEKİLİ HALUK PEKŞEN İLE YAŞADIĞI SU TARTIŞMASI

Mutlaka bilimsel adımla konuşmak gerek. Su konusu hassas bir konudur. Eğer böyle konuşmayacaksak, yerimde hangi belediye başkanı olursa olsun halk sağlığını ilgilendiren bu konuda infiale yol açıyor olmasından dolayı suç duyurusunda bulunmam lazım. Suyun kullanılacağı insanlarımızın içeceği su üzerinde polemik oluşturulmaması lazım. Yani bizden önce ki dönemlerde belediyeler için de bizden sonrakiler içinde… Ben bir Tıp doktoruyum. Suyun tahlili ile en çok uğraşanlardan birisiyim. Trabzon’umuzun suyu.. Biz diyoruz ki afaki konuşmak hele hele bu konuda hiç kimseye yakışmaz. Trabzon’un suyu Atasu Barajı olmadan önce Değirmendere Suyunun Esiroğlu arıtma tesislerinde bilimsel olarak arıtılması sonucu şehre verilmekteydi. Atasu Barajının yapılmasından sonra Değermendere Suyu boşa akıtılıp yedekte tutulurken barajın suyu Esiroğlu arıtma tesislerinden çıktıktan sonra şehre veriliyor. Tahliller yapılmakta resmi kurumlar tarafından. E kim neyi iddia ediyor. Eğer Ağzına kadar kolibasili doldurdular cümlesi söyleniyorsa buna üzülmekten öte teessüf etmek lazım. Efendim, “Gelin beraber numune alalım”. Burada şov yapmaya çıkmadık. Kamu görevi yapmaya geldik. “Ağzına kadar suyunuzu kalibasili doldurdular” cümlesi kime yakışıyor. Hastanelerin hastalıklarla dolmuş olması lazım. Var mı böyle bir vaka… “Gel alalım, beraber alalım” biz bilim ve teknolojiye göre yaparız. Hastanelerde hangi salgın var çıkarsınlar bakalım.

GÜLCEMAL’DA GEMİ OLACAK MI?

Sembolik olarak olacaktır. Yapılabilirse o alanda o ismi taşıyan ona yakışır şekilde gemi gezintiler yapabilirsek o çalışmayı önerinizi getiririz.

AKYAZI’DA Kİ STAT VE KOMPLEKSİN YAPILMASI BİTMEYE YAKLAŞMASI İSİM HAKKI

Buna bütün Trabzon halkı ve ona Trabzonspor isim versin. Bu çok önemli bir kaynak oluşturacaktır. Bu işin ana aktörü olarak paydaşlarının düşüncelerinin alarak Trabzonspor, uygulamasını yapması en doğrusudur.

KADINLAR PAZARININ YERİ YIKILIP YENİDEN YAPILACAK MI?

Trabzon şehrinde TOKİ’nin yapmakta olduğu katkılardan büyük sorumluluk duygusundan ötürü en başta başkanlar ve çalışma arkadaşlarıma müteşekkiriz. Kadınlar Pazarında bütün köyden sebzesini getiren ablalarımızın yerlerini en iyi şekilde sağlayacağız. Bu sağlamada kendilerinden bir şey talep etmeyeceğiz. Orada ki esnaflarımızın da yanındayız. Ama gerçekleri konuşacağız. O bölgenin düzenlenmesinden yoğun yapılaşmaya yol açmayacak şekilde TOKİ Başkanlığının da uygun göreceği şekliyle birlikte esnafların hizmet sunacağı yerlerin yapılması o projede gerçekleştirilmesi çalışması sürdürülüyor. Ama diyelim 200 tane birim vardı. Ama bu çalışmanın sonunda 100 tane birim ortaya çıktı. Biz TOKİ’nin tasarrufuna bir müdahale hakkı olmamakla birlikte bizim tasarrufumuzda ortaya çıkacak bir uygulama tablosunda çok açık belirtmek gerek yasal olarak sosyal adalete uygun olarak kiraya bir yeri veya satışta bir yeri ülkenin kanunların yönetmeliğin tüzüğün gereği ile birlikte uygulamak durumundayız. Orada oluşabilecek birimler yasa, mevzuat kanun ne diyorsa öyle verilir. İster kira ister satış. Yoksa ben kendi babamdan kalmış mal gibi gel bunu sana vereyim diye bir tahsis yapma hukukum yok. Ama orada bu tarihi mirasın başta o ablalar olmak üzere yaşatılması için gayreti göstermekteyiz. T

TABAKHANE DERESİNİN ÜZERİ AÇILACAKTIR.

Tabakhane deresinin üzerine açılacaktır. Denize açılmış bir vaziyette gelecektir. Hatırlarsanız orada bir sel baskınında bir vatandaşımız elektrik kaçağı nedeniyle hayatını kaybetti. Tabakhane deresinin üzeri açık olacaktır. Zağnos Deresinin üzeri de sahile kadar ulaştırılacaktır.

ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Çömlekçinin 1. bölümün bedelleri ödendi. TOKİ, 2. etap olan orayı şehre yakışır şekilde hale getirmek için orada ki 1. etapta mahkemelerin verdiği kararlarla eş değer kararları bağımsız şirketlerle çalışarak belirledi. Bu önemlmi fırsatı kaçırmamalarını kendilerinin hizmetinde olan belediye olarak iletiyoruz.

SIZINTI SULARI BİYOLOJİK ARITMADAN GEÇİYOR MU?

Kutlular Katı Atık Depoloma alanında çöp düzenlenmesinden sonra transfer istasyonlarından oraya getirilen katı atıklar tabaka yapılmakta. Bilimsel olarak üstüne toprak tabakası yapılmakta. Bir sızıntı suyu oluşmakta. Bu sızıntı suyunun, belli bir kapasitede olanı arıtmadan orada geçirilmekte. Orada biyolojik arıtmadan geçirilmekte. Arıtılan kısım orada ki dereye verilmekte. Oradan da denize gitmekte. Öyle zaman olmakta ki yağmurla veya sıkıntı suyunun içeriği münasabetiyle arıtmanın kapasitesini aşacak ölçüde ise, tankerle alınmakta Yomra, Of, Rize derin desaşrj sistemlerinin kapısına getirilmekte orada mekanik filtreden geçirilmekte ve 900 metreye verilmekte. Onun arıtmasını yapıdı mı? Hayır… Onun halk sağlığının, hayvan canlısının etkilememekte. Orada su ürünlerinin yaptığı araştırmada denizin canlı florasına zarar veriyorsa onu da raporlarlar. Şuan da da bizim zaten oranın kapasitesinin doluyor olması münasebetiyle Trabzon ve tüm ilçelerinin enerji üretimiini geliştirmek için yeni tesisler ihaleye çıkarılacak.

HER ZAMAN MİLLETİMİZİN HİZMETİNE ADAYIM

Ben he zaman milletimizin hizmetine adayım. 90 yaşına kadar Allah ömür verirse devam ederim. İiy de sağlıklıyım. Belediye hizmeti meşaggatli hizmet. Ama hizmetlerin en güzeli.

BİLİM MERKEZİ YÜZÜNCÜ YIL PARKINDA Mİ YAPILACAK

Yüzüncü Yıl Parkının deniz tarafını düşünün orada KTÜ ile arazi sınırı var. O alanda bir proje hazırlatmaktayız. O projeyi hayata tatbik edeceğiz. Benim orada istediğim KTÜ’ye yakın mesafe istememin sebebi orada ki Akademik kariyerde ki hocalarımızın gerek lise ve üniversitede ki öğrencilerini daha yakın ortamı temin etmek. Bilim merkezini Gülcemal alanı içinde de düşünebiliriz. Ama burası lokalizasyon olarak üniversitemizin çok rahat çalışacağı alan oluyor.

TRABZON’DA TELEFERİK PROJESİ—SAHİL, ZAĞNOS- ATATÜRK KÖŞKÜ VE BOZTEPE

Trabzon Meydan’dan Boztepe’ye teleferiğin projesini yaptık bitirdik. Biz Sahil’den itibaren, Zağnos Boyunca, Atatürk Köşkünde Konuşlanmadan sonra Oradan Boztepe’ye ulaşan bir teleferik projesi için çalışmaktayız. Külfeti maliyeti çok fazla olmasına rağmen daha doğru olacağını edindiğimiz bilgiyle sürdürmekteyiz. Daha sonra ki aşaması Boztepe’den Üniversiteye, Üniversitenin arkasında ki alana düşünülüp çalışılabilir diye düşünüyoruz. Ücreti münasebetiyle ulaşımda yararlanabilir olması bizim hevesimiz. Ama o maliyet bizim elde edemediğimiz bir sonuç. Boztepe… Bu ulaşımda yararlanılabilir mi? Çukurçayır’ı nasıl perişan ettiğimizi biliyoruz. Sosyal donatı alanları ortadan kaldırılarak oluşan bu hadisenin sonucunu beraber yükleniyoruz. Kanuni Bulvarı, şuan da 24 km’lik gövdesi ile 8’i çift tüp, 1’i tek tüp tüneliyle, bulvarlarıyla köprülü kavşakları, henzemin kavşakları ile Kuzeyi,- Güneye bağlayan bu şehrin akciğeridir…