Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 193 milyon 743 bin 774 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği, gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 oranında düşüş yaşandığı belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nden (DKİB) alınan bilgilere göre, Trabzon, Rize, Artvin illerinden 2016 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 7,5 düşüşle 811 milyon 861 bin 432 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 42 oranındaki düşüşle 134 milyon 71 bin 613 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 27 oranındaki düşüşle 88 milyon 947 bin 503 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığı bildirildi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde 114 farklı ülkeye ihracat yapıldığı öğrenilirken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla; İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Kanada olduğu kaydedildi. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya yüzde 60, Gürcistan’a yüzde 17 ve Kanada’ya yapılan ihracatta yüzde 54 artış yaşanmasına rağmen Almanya’ya yüzde 32, Fransa’ya yüzde 2 ve 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 78 oranında düşüş yaşandığı belirtildi.

Bölge ihracatında yaşanan düşüşte en önemli unsurun Rusya Federasyonu’nun geçtiğimiz aylarda yaş meyve sebze ürünlerine uygulamış olduğu yasaklamadan kaynaklandığını belirten DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bunun yanında küresel piyasalarda yaşanan durgunluğa bağlı olarak emtia fiyatlarının düşük kalmasına bağlı olarak ihracat sevkiyatlarının da azalması bölge ihracatımızda yüksek oranlı düşüş olarak yansımıştır” dedi.

“2017 yılında artış trendine girmeyi umuyoruz”

Rusya’da kısıtlamanın kaldırılması ile ihracatçıların Rusya pazarına odaklanacağını kaydeden Gürdoğan, “Halen Rusya Federasyonu’nca ülkemiz menşeli yaş meyve sebze ürünlerine uygulanan ambargonun kısmi olarak kaldırılarak, narenciye ürünlerinde ihracat başlanılması ve önümüzdeki aylarda da diğer tüm ürünlere uygulanan kısıtlamaları kaldırmak için çalışmaların devam etmesine bağlı olarak 2017 yılında ihracatımızın artış trendine gireceğini ummaktayız. Geçtiğimiz ay yapılan görüşmeler sonrası Rusya Federasyonu’na narenciye ürünlerinde ihracat sevkiyatlarının başlaması ve ihraç ürünlerimizin sorunsuz bir şekilde Rus gümrüklerinden Rus piyasasına giriş yapması ihracatçılarımızı ümitlendirmiştir. Önümüzdeki aylarda diğer ürünlerde de kısıtlamanın kaldırılması ile ihracatçılarımız Rusya pazarına odaklanarak ihracatımızda önemli artışlar yaşanacağı görülecektir. Bunun yanında, ihraç maliyetlerinin azaltılması, nakliye maliyetlerinde ihracatçımıza rekabet imkanı kazandıracak enstrümanların Hükümetimiz tarafından uygulamaya konulması, bürokrasi ayağında yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması, ihracatçılarımızın finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması ve faiz oranlarının rakip ülkeler ölçeğine düşürülmesi ile ihracatımızda çok önemli sıçramalar yaşanacağı açıkça görülecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim