Türk sebze ürünlerine Rusya'nın uygulamış olduğu yasağın bir an önce kaldırılmasını talep eden ihracatçılar, bu ülkeden yapılan açıklamaları da samimi bulmuyorlar.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yasağın her iki taraf için de büyük zararlar ve mağduriyetler getirdiğini vurguladı.

Gürdoğan tüm gerilim ortamının ortadan kaldırılması ve ilişkilerin kriz öncesi döneminden daha ilerisine taşınması konusunda verilen talimatla iyi niyet mesajlarına rağmen, Rusya tarafında ihracatçılara yönelik kısıtlamaların devam etmesinin ihracatçılardaki güven duygusunu zedelediğini savundu.

DKİB Başkanı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Rusya Federasyonu yetkilileri kendi üretimini teşvik etmek için Türk domatesine uygulanan yasağı kaldıramıyoruz şeklindeki açıklamalarını samimi bulmamaktayız. Çünkü Rusya Federasyonu Türk domatesine yasağı devam ettirmesine rağmen, piyasanın ihtiyaç duyduğu domatesi Çin, Mısır, Suriye, Fas, İran Ürdün ve hatta Sırbistan’dan  ithal etmeye devam etmektedir. Mademki kendi üretimini teşvik etmek istiyorsun neden diğer ülkelerden domates ithalatına aynı hızla devam ediyorsun Rus yetkililere soruyor ve cevabını bekliyoruz.

Rus tüketicilerin yapmış olduğu yoğun şikâyetlerde, piyasada Türk domatesi gibi kaliteli ve uygun fiyattan ürün bulamamanın serzenişini yapmaktadırlar. Değerli Rus dostlarımız şunu açıkça bilmelidir ki; Türk yaş meyve sebze ihracatçısı en kaliteli ve en uygun fiyat ve en kısa sürede taze olarak Rus piyasasına ürün sunmaktadır ve bu avantaj hiçbir ülkenin elinde bulunmamaktadır. Rus ithalatçılar tarafından ihracatçılarımıza yapılan açıklamada yerli Rus sera üretiminin hiçbir şekilde talebi karşılayamadığını ve üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle de Rus halkı çok daha pahalı fiyattan ürün tüketmeye mahküm edildiğini ve yetkililerin adeta Rus halkını cezalandırdığını ifade etmektedir. Ayrıca, aynı Rus ithalatçı dostlarımız piyasanın ihtiyacı olan sebze ve domatesin farklı ülkelerden çok kalitesiz bir şekilde piyasaya giriş yaptığını ifade etmektedir.

 

En üst düzeye ulaşan ilişkilerimiz ölçeğinde, ticaretin de aynı paralelde seyretmesini çok değerli Rus devlet yetkililerinden beklemekteyiz. Bizler Türk ve Rus iş adamları olarak daima sağlam zeminler üzerinde ticaret yapmak ve iki ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamışızdır. Bu misyon doğrultusunda kriz dönemlerinde dahi ilişkilerimizde en ufak bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Bu zamanlarda da ticaret ve iş ortaklığımızı yaşanan sorunları ilişkilerimize aksettirmeden sürdürmüşüzdür.

 

Ancak, gelinen noktada tüm ilişkilerin en üst düzeyde olumlu seyretmesine rağmen ve iki Ülke liderinin de bu yönde talimat vermesine rağmen maalesef alt kademe Rus bürokrasisi hala yasaklamalarla bu ilişkilerin gelişmesini engellemektedir.

 

Türk ürünlerine getirilen yasaklamanın sürdürülmesi ve hele hele yetkililerin domates ve sebze ürünlerindeki yasaklama gerekçelerine yönelik açıklamaları hiçbir şekilde gerçekle örtüşmemektedir. Açıkça görülmektedir ki Türkiye’den almadıkları ürünleri başka ülkelerden ithal etmeye devam etmektedirler. Bu nahoş durum artık ister istemez ihracatçılarımızda ve Rusya’da iş yapan iş adamlarımızda güven bunalımına yol açmaktadır.

 

Bundan dolayı, değerli Rus Hükmet yetkilileri ve karar vericilerinden belirsizlik ortamının bir an önce son bulması için beklenen somut hamleleri gerçekleştirmeleri ve her iki Ülke iş adamlarının iki tarafın ekonomisine yapacakları katkıyı dikkate alarak Türk sebze ürünlerine getirilen tüm yasaklama ve kısıtlamaları kaldırmalarını talep etmekteyiz. "

Editör: TE Bilişim