İnce bağırsak hastalıklarına kameralı endoskopi ile beraber hap yutarak endoskopi olacaksınız.

Ersoy, "kapsül endoskopi" olarak adlandırılan işlemde hastaların kamerayı kapsül olarak yuttuktan sonra  belirterek, uygulama hakkında bilgi verdi.

 

8 SAAT SÜRESİNCE FOTOĞRAF ÇEKİYOR

Buna göre, 26-11 mm boyutunda ve 3-4 gram ağırlığındaki kapsül, kayıt sistemi ve bilgisayardan oluşuyor. Kapsülün içerisinde ışık kaynağı, pil ve fotoğraf çekme ünitesi yer alıyor ve saniyede 2 fotoğraf çekilebiliyor. Bu fotoğraflar radyo dalgaları ile kayıt cihazına ulaşarak burada depolanıyor. Kapsülün pil ömrü ise yaklaşık 8 saat. Bu sürenin sonunda fotoğraf çekme işlemi sona eriyor. Kayıt cihazında depolanan fotoğraflar özel geliştirilmiş programlar ile bilgisayar ortamında video haline dönüştürülüyor.

Prof. Dr. Ersoy, "Kapsül kamerası ile 8 saat kayıt alıyor, böylelikle sebebi bilinmeyen kanamada kanamanın yeri veya sebebi, demir eksikliğinin nedeni, crohn hastalığı, ince bağırsak tümörleri başta olmak üzere pek çok hastalık saptanabiliyor?" değerlendirmesinde bulundu.

KAPSÜLÜ SU İLE İÇTİKTEN SONRA İŞİNE DÖNEBİLİYOR

İşlemin aşamaları hakkında da bilgi veren Ersoy, şunları kaydetti:

"Hasta kayıt bilgileri bilgisayara giriliyor. Daha sonra kayıt cihazı hasta üzerine bağlanıyor. Daha sonra hasta kapsülü yaklaşık bir bardak su ile içiyor. Böylece işlem başlatılmış oluyor. Hastanın hastanedeki işi bitmiş oluyor. Hasta günlük aktivitelerine dönebiliyor. İşine gidebiliyor, sporunu yapabiliyor. Hastanın işlemden sonra yaklaşık 2 saat sonra su içmesine, 4 saat sonrada yemek yemesine izin veriliyor. Hasta bu esnada hiçbir şey hissetmiyor. Kapsül insan vücudunda ince bağırsak peristaltik hareketleri ile ilerlediğinden normal dışkılama ile atılıyor. Kapsülün pil ömrü 8 saat olduğu ve daha fazla fotoğraf çekemediği için 8 saat sonra kayıt cihazı hastadan çıkarılıyor. Daha sonra video haline getirilen görüntülerin uzman doktorlar tarafından 2-3 saatlik süre içinde incelenip, kanamanın ve ince barsak lezyonunun olup olmadığı değerlendirilerek kayıt ediliyor."