İnsan hücresinden üretilen mikro çip sayesinde daha fazla.
İzmir Gediz Üniversitesinde yapılan Uluslararası Biyosensör Kongresinde açıklama yapan Harvard Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Dr. Mehmet Dökmeci, “Yapay insan organı işlevi gören çip ürettik. Bu çipler, ilaç araştırmalarını insan üzerinde yapıyormuş gibi netice almamızı sağlayacak. Bunun üzerine yeni ilaç araştırmaları hızlanıp ucuzlayacak, hastalıklarla mücadelede insanoğlunun eli güçlenecek” diye belirtti .

KESİN SONUÇ ALINACAK
Gediz Üniversitesinin Ege Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği 2'nci Uluslararası Biyosensör Kongresine damga vuran adlarından biri de Prof. Dr. Mehmet Dökmeci oldu. ABD'nin Harvard Üniversitesinde doku mühendisliği alanında araştırmacı olarak görev yapan Prof. Dr. Dökmeci, yapay organ işlevi gören çip ürettiklerini açıkladı.
Türk bilim adamı, buluşlarının ilaç araştırmalarında yeni bir dönem başlatacağını ve insanoğlunun hastalıklarla mücadelede elini güçlendireceğini dile getirerek şu şekilde açıkladı : “Yeni bir ilacın kullanıma hazır hale getirilmesi uzun, zahmetli ve bir hayli maliyetli bir süreç. En az 10 sene lazım geliyor ve milyarlarca dolara mal oluyor. Hazırlık aşamasındaki bu ilaçlar hayvanlar üzerinde deneniyor. Çoğu vakit hayvanlarda başarılı olunsa bile insanda uygulanamayacağı anlaşılarak başarısızlıkla neticeleniyor. Bütün bunlar yüzünden hastalıklarla mücadelede hızlı ilerleme kaydedilemiyor, yeni tedaviler uygulanamıyor. Hazırladığımız çipler tüm bu süreci neredeyse tümünün değiştirecek. Çiplere insan hücresi kattığımızda, yeni ilaç araştırmalarının insan vücudu üzerinde deneniyor gibi kati netice alınmasını sağlamış olacağız. Bunun üzerine ilaç araştırmaları hızlanıp milyarlarca dolarlık astronomik maliyet azalacak. En önemlisi de insan ortamında deneniyormuş gibi bir yer sağlandığı için başarısızlık ihtimali azalacak. Bu sayede birden fazla rahatsızlığın tedavisinde daha güçlü hale geleceğiz, hayvanları kobay olmaktan da kurtaracağız.”

YAPAY ORGAN MÜMKÜN
Prof. Dr. Mehmet Dökmeci, yapay doku çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi: “Harvard Üniversitesinde şu lahza kemik ve kalp doku mühendisliği üzerine araştırma gerçekleştiriyoruz. ABD ve Kanada'da benzer araştırmalar sürüyor. Kolumuzdan aldığımız hücreyle karaciğer hücresi ya da başka bir organ hücresi üretebiliyoruz. Bununla ilgili çalışmalar 5-10 sene içinde uygulanabilir hale gelecek. Ancak, bir organın birebir kopyasını yapmak çok fazla güç . Zira bir organa baktığımızda, içinde sinirler, damarlar ve değişik değişik hücreler görüyoruz. Araştırmalar bu nedenden yavaş gidiyor. Her şeye rağmen ümitlenme ışığı var, örneğin yapay pankreas ve yapay ten yapıldı. Diğer organların da yapayını üretebilmek için biraz daha vakit lazım geliyor .” 
 
Editör: TE Bilişim