Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet teknolojisini en aktif şekilde kullanıyor olması sayesinde sigorta mükellefleri son derece pratik bir şekilde sigorta işlemlerini gerçekleştirebilme fırsatına sahip olabiliyor. Dijital teknolojinin yaşamın her alanında kendisini gösterdiği modern çağda dijital platform üzerinden SGK hizmet dökümü sorgulama işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online hizmet uygulamaları, sigorta mükelleflerini internet öncesinde uzun saatlerde yapabilecekleri işlemleri artık çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilme fırsatına sahip olabiliyor. Günümüz modern teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte artık dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kamu kurumları tarafından internet teknolojisi en aktif şekilde kullanılıyor. Son yıllarda kamu kurumlarının internet teknolojisini en aktif şekilde kullanıyor olması ile birlikte vatandaşın kamu işlemlerinde modern çağın kolaylıklarından ve avantajlarından yararlanabilmeleri sağlanabiliyor. Bu sebep ile de günümüz modern çağında oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmakta olan internet teknolojisi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yer alan sigorta kolları ile ilgili işlemler internet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde hizmete açmış olduğu yeni online hizmet uygulamaları ile birlikte sigorta mükellefleri son derece pratik bir şekilde güncel sigorta bilgilerine erişim sağlayabilecekleri SGK sorgulama işlemlerini internet kolaylığında yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online hizmetleri ile birlikte sigorta mükelleflerinin internet üzerinde gerçekleştirebildikleri sigorta işlemleri ile hem vatandaşın işlemlerinde internet kolaylığından yararlanarak, daha çağdaş sigorta hizmetleri alabilmeleri hem de SGK il ve ilçe kurumlarındaki yoğunluğun minimum seviyeye indirilerek, işlerliğin daha hızlı olması sağlanabiliyor. Her iki açıdan da Türkiye’deki sigorta hizmetlerinin çağdaş dünya standartlarını yakalayabilmesini sağlamakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerindeki resmi online hizmet uygulamaları vatandaşlar tarafından sıklıkla kullanılıyor. Vatandaşın güncel sigorta bilgilerini de internetten öğrenebilmesine yardımcı olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulaması üzerinden SGK hizmet dökümü sorgulama işlemleri şifresiz olarak gerçekleştirilebiliyor.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde bu en popüler hizmet uygulaması E-SGM’ de bakım çalışmaları gerçekleştirmesinden dolayı geçici bir süreliğine uygulamaya erişim sağlanmıyor. Dolayısı ile de sigorta mükellefleri SGK hizmet dökümü sorgulama işlemlerini E-SGM uygulaması üzerinden yapamıyor ancak dijital platform üzerinde yer alan e-devlet sistemindeki SGK hizmetleri ile bu işlem yine internet kolaylığında gerçekleştirilebiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan tüm kamu kurumu online hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getirebilmek ve vatandaşın bu online hizmetlerden en güvenli şekilde yararlanabilmesini sağlamak amacı ile kurulan e-Devlet sistemi üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmet uygulamalarını kullanarak SGK hizmet dökümü sorgulama işlemlerini yapabilmek mümkün hale geliyor.

İnternet üzerinde turkiye.gov.tr adresinden kolay bir şekilde erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminin sisteme giriş ekranında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak, sisteme giriş gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet sisteminde kamu kurumlarının online hizmet uygulamalarının bulunduğu kategori olan e-hizmetler kategorisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında bulunan SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı sigortaları için ayrı ayrı olarak listelediği hizmet uygulamaları içerisinden bağlı bulunulan sigorta koluna göre seçim yapılması gerekiyor. Sigorta mükelleflerinin SSK sorgulama işlemleri için e-Devlet sisteminin e-hizmetler kategorisi altında ‘4A hizmet bilgisi’ ekranını kullanmaları gerekiyor. Böylelikle SSK sorgulama işlemlerini son derece pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirerek, sigortalarının en güncel bilgilerine erişim sağlayabilme fırsatına sahip olabiliyor.

Sigorta mükellefleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde yer alan online hizmet uygulamalarını kullanarak bu şekilde kolaylıkla güncel sigorta bilgilerini öğrenebiliyor. Böylelikle sigorta mükellefleri artık kurum il ya da ilçe binalarına giderek uzun saatlerini alabilecek evrak işlemleri ve sıra bekleme çilesi ile uğraşmak zorunda kalmıyor. İnternetinde oldukça yaygın bir şekilde yaşamın her alanında kullanılmaya başlanması ile birlikte sigorta mükellefleri bu alanda önemli fırsatlardan yararlanabiliyor. Bu sebeple de günümüz modern Türkiye’sinin en büyük dijital hizmet ağını oluşturan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platformda yer alan tüm online hizmet uygulamaları vatandaşlar tarafından oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor.
Editör: TE Bilişim