Buna göre 103 adet yıkık mülk hiçbir ücret istemeden insanlara verilecek. Bu mülkler arasında tarihi kaleler, köşkler ve hanlar olacak. Ancak bunları alanlarla bir anlaşma yapılacak.

Ülkenin devlet mallarından sorumlu bürosu, bu mülklerden herhangi birini alanlara restorasyon şartı koyacak. Otel, spa, lokanta vs.. Kısacası ne yapmak istediği yeni sahibine bağlı. Projenin amacı, yavaş turizm sektörünü canlandırmak için bir adım atmak. Özel ve kamuya ait kullanılmayan mülklerin yeni mekanlara dönüştürülerek turistleri çekmesi hedefleniyor.

Yetkililer, bu projenin aynı zamanda popüler turist mekanlarının üzerindeki yoğunluğu azaltacağını ve ülke çapında genel bir dağılım imkanı yaratacağını düşünüyorlar.

Bize dönersek özellikle Trabzon özelinde turizmin çeşitlendirilemediği yönünde eleştiriler bir süredir konuşulmaya başlanmış durumda. Özellikle mekan anlamında bir eksiklik ve alternatif sıkıntısı çekiliyor.

Bürokratik engellerden sıyrılıp, yerli yabancı misafirlere alternatif oluşturmak adına eldeki envantere bir bakılıp uygun olanları belirlenerek devirleri sağlanabilir. Fena bir öneri gibi durmuyor.