Domuz bekçiliğine giden Üzeyir Çalca'nın görmesi üzerine, kaçak askerler 'tatbikat yaptıkları' yalanını söyledi. Ancak şüphelenen Şükrü Seymen jandarmaya ihbar etti. Köylüler de sokak aralarından kaçıp gizlenmeye çalışan çok iyi eğitim aldıkları sık sık gündeme getirilen firari askerlerin yerleri hakkında ayrıntılı bilgi verince, kısa sürede direnişle karşılaşmadan gözaltına alındılar.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen 37 kişilik tim, başarılı olamayınca kaçtı. Bu kişilerden aralarında Çiğli Ana Jet Üssü'nün imamı 'Paşa' lakaplı Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu 25'i daha önce yakalandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen'in, önceden aynı birlikte eğitim alıp görev yapan askerlerden seçtiği Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Mustafa Serdar Özay, Muammer Gözübüyük, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Burkay Karatepe; Üsteğmenler Murat Köse, Mehmet Demir, Enes Yılmaz; Teğmen Muhammet Burak İpek'in yakalanması için de operasyonlar aralıksız devam ettirildi.

KÖYLÜ GÖRDÜ

Darbeci askerlerini yakalanması için jandarma komando tugayından, polis özel harekat timleri ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan bir tabur asker, 12 kaçağı yakalamak için 16 gün boyunca arama- tarama faaliyeti yürüttü. Askerler için gelen onlarca ihbar asılsız çıktı. 

En son Akkaya bölgesinde bir fırından 5 ekmek gasp ettikleri ileri sürülen firari askerler için tek gerçek ihbar, dün akşam saat 21.30 sıralarında Ula İlçesi Şirinköy'den geldi. Jandarmayı arayan Üzeyir Çalca, firari askerleri gördüğü ihbarında bulundu. Çalca'nın verdiği eşkal bilgilerinin firari askerlere uyması üzerine bölgeye çok sayıda komando birliği ile özel harekat timleri kaydırıldı. 

'TATBİKAT YAPIYORUZ' YALANI

İhbarın ardından jandarma birliklerine olayı anlatıp gördüğü yerler hakkında bilgi veren Üzeyir Çalca, domuz avına giderken 5 kamuflajlı asker gördüğünü, niçin burada bulunduklarını sorduğunda ise tatbikat yaptıklarını söylediklerini belirtti. Üzeyir Çalca, o anları, şöyle anlattı: 

"İki arkadaş mısır tarlasına domuz bekçiliği yapmaya gidiyorduk. Azmak (Dere) içerisinde çatırtı duyduk. Domuzların dere içerisinde olduğunu düşündük. Biraz bekleyip domuz olduğuna kanaat getirince ateş edecektik. Ancak seslerin dereyi geçip tarlaya doğru girdiğini duyduk. O tarafa ışık tuttuk arkadaşımla birlikte. Birdenbire beş kişi yere yattı. İçlerinden bir tanesi ayağa kalktı. Ne yaptıklarını sorduğumuzda 'biz tatbikat yapıyoruz' dediler. Biz 5 kişiyi gördük ama azmak içerisinden çatırtı sesleri geliyordu. Daha fazla kişi olabilir. Altlarında kamuflaJ vardı. Ancak dereyi geçtikleri için ıslanmıştı. Zayıf yapıları, yüzleri sakallı ve dağınık bir haldeydiler." 

KÖYLÜLERDEN İKİNCİ İHBAR GELDİ

Üzeyir Çalca'nın gösterdiği bölgede hava destekli sürdürülen operasyon sırasında, Şirinköy içerisindeki vatandaşlardan da darbeci askerlerin köy içerisinden ormanlık alana geçtiği bilgisi geldi. Tüm güvenlik kuvvetleri, köy içerisine girerek, vatandaşların gösterdiği yöndeki bütün sokaklarda önlem aldı. Yaklaşık 10 dakika süren uyarı ateşlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen timin komutanı Binbaşı Şükrü Seymen ile birlikte Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk;Üsteğmenler Murat Köse, Enes Yılmaz, Mehmet Demir; Teğmen Muhammet Burak İpek yakalandı. 

27 KİLOMETRE UZAKTA YAKALANDILAR

Askerlerin üzerinden 4 de tabanca çıktı. 1 tabancanın ise kovalamaca sırasında araziye düştüğü ifade edildi. Saldırı düzenlenen Grand Yazıcı Otel'den 27 kilometre uzaklıkta yakalanan askerler, zırhlı araçla Şirinköy'den alınıp ilk olarak Çetibeli Jandarma Karakolu'na götürüldü. Burada üzerlerindeki giysiler değiştirilen askerler, yoğun güvenlik önlemleri altında Muğla Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi.

TERMAL KAMERAYLA TESBİT EDİLDİLER

Darbeci timin diğer üyelerinin de yakalanması için sabaha kadar operasyonlar devam etti. Zırhlı aracın termal kamerasından alınan görüntü sonrasında Şirinköy yakınlarındaki ağaçlık alanda saklanan yüzbaşılar Mustafa Serdar Özay ile Muammer Gözöbüyük de yakalandı. Bu askerlerle birlikte 1 de tabanca ele geçirildi. İki asker de aynı işlemler sonrasında Muğla'ya gönderildi. 

'SON FİRARİ SİVİL KIYAFETLE KAÇMIŞ' İDDİASI

Son firari askerin ise Yüzbaşı Burkay Karatepe olduğu saptandı. Burkay Karatepe'nin, 16 Temmuz sabahı sivil giysiler içerisinde bölgeye terk ettiği ileri sürüldü. Burkay Karatepe'nin yakalanması için 81 ilin emniyet müdürlüklerine yazı gönderildi. 

VALİ ÇİÇEK: VATANDAŞ İHBARI TAKDİRE ŞAYAN

Operasyon anında Çetibeli Jandarma Karakolu'na gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, gelişmeler hakkında askerlerden bilgi aldı. Vatandaşların ihbarının 'takdire şayan' olduğunu belirten Öali Amir Çiçek şöyle dedi:

"Vatandaşlarımız firari askerlerin bu bölgede yaşamalarına izin vermediler. Bunlara yiyecek vermediler. Bunlar yalnız kaldı. Operasyon sırasında çatışma yaşanmadı. Uyarı ateşi yapılmış. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler bu yönde. Yakalanan askerlerin ifadelerini su aşamada açıklamak doğru olmaz. Bunlar suçludur. Vatandaşların duyarlılığına teşekkür ediyorum."
Editör: TE Bilişim