Kanser ilaçları bundan sonra hastaneden alınacak.

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz'da başlayan kanser ilaçlarının hastanelerden teminine ilişkin uygulamaya kurumların ve hekimlerin yeni sistem ve ilaç listesine uyum sağlamaları için geçiş süresi getirdi. Buna göre, kanser ilaçları 20 Temmuz'a kadar eczanelerden temin edilebilecek.

SGK'nın konuya ilişkin yayınladığı duyuruda, söz konusu kanser ilaçlarının Sağlık Bakanlığına bağlı hastane eczanelerinde bulundurularak, hastane ortamında hastalara uygulanmasının esas olduğu bildirildi ancak hem söz konusu sağlık kurumları hem de bu sağlık kurumlarında çalışan ilgili hekimlerin yeni sistem ve ilaç listesine uyum sağlamaları amacıyla Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler dışında kalan sağlık kurumlarının hastane eczanelerinde bulunmayan ilaçların, 20 Temmuz'a kadar ayaktan, yatarak veya günübirlik tedavi reçeteleri ile temin edilebileceği belirtildi.

Duyuruda "Bu tarihten itibaren ise söz konusu ilaçlar, öncelikle söz konusu sağlık kurumlarının hastane eczanelerinden, istisnai durumların ortaya çıkması halinde ise olası hasta mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yatarak veya günübirlik tedavi reçetesi ile eczanelerden temin edilebilecektir" ifadesine yer verildi. 

- "Ortada hasta mağduriyeti yok"

SGK yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu ilaçların yalnızca hastane ortamında parenteral yoldan uygulanan, bu nedenle de hastanelerde bulundurulması zorunlu ilaçlar olduğu ve yeni uygulamayla hastanelerde verilen kanser ilaçlarının hastanelerden temininin amaçlandığı belirtildi.

Özel ve üniversite hastanelerinin uygulamaya henüz hazır olmadığı için sürenin uzatıldığını belirten yetkililer, "Bu konuda dün itibarıyla bariz bir hasta mağduriyeti olmadı. Ortada hasta mağduriyeti yok, sadece işlemsel, bilişim sistemiyle ilgili bir sıkıntı oldu onu da hallettik" değerlendirmesinde bulundu.