Keskin gözlere sahip olmak için balık yiyin.

Yediğimiz besinler aynı dönemde sağlığımızın da anahtarıdır. Özellikle keskin gözlere sahip olmak ve ilerleyen yaşlarda su yüzüne göz hastalıklarına karşı tüketeceğiniz gıdalarla tedbir alabilirsiniz. Göz sağlığına iyi gelen belinler hakkında veri (bilgi) veren Şişli Florence Nightingale Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Rasier, tüketilmesi lazım gelen besinleri şu şekilde sıraladı:

Retinayı koruyucu besinler

“Yağlar, insan diyetinin lazım gelen bir parçasıdır. Sinir sistemi, yakıt hücrelerinin bütünlüğünü korumakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte rol alırlar. İki omega-3 yağ asidinin görsel gelişim ve retina fonksiyonu için mühim olduğu gösterilmiştir. Çinko temel bir mineraldir ve yardımcı molekül olarak adlandırılır. Çinko, retinaya koruyucu pigment üretmek için karaciğerden A vitamini getirerek mühim bir rol oynar.”

Katarakta karşı C vitamini

“C vitamini (askorbik asit) meyve ve sebzelerde mevcut bulunan bir antioksidandır. Bilimsel çalışmalar C vitamininin katarakt ilerlemesi riskini azalttığını ve diğer esansiyel besinlerle beraber alındığında sarı nokta hastalığının ve görme azaltmasının ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir. E vitamini biyolojik olarak en etkin antioksidanlardan biridir. Göz dokumuza zarar veren serbest radikal adı verilmekte olan kararsız elementlerden koruduğu düşünülmektedir. Lutein ve zeaksantin özellikle yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta gibi besinlerde mevcut bulunan mühim maddelerden ikisidir. Birçok çalışmada lutein ve zeaksantinin sarı nokta hastalığı ve katarakt gibi kronik göz hastalıklarının riskini azalttığı gösterilmiştir.”

Göz sağlığı için balık tüketin

“ Bütün annelerin çocuklarına yedirmeye çalıştığı balık gerçekten de göz sağlığı için çok fazla yararlıdır. Balıkta esas yararlı olan madde omega-3 yağ asitleridir ve en çok fazla soğuk su balıklarından somon balığı, ton balığı ve sardunyada vardır. Omega-3 özellikle kuru göz, sarı nokta hastalığı ve katarakt gelişimi açısından yararlıdır. Balık çok fazla tüketmiyorsanız dahi günde bir kapsül balık yağı almanızı şiddetle tavsiye ederim, göz sağlığı beraberinde vücutta birden fazla yararı vardır.”