KOÜ'de kemik iliği nakli yapıldı.

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kemik İliği Nakli Ünitesi'nde, Akdeniz anemisi ve lösemi hastası iki çocuğa, kardeşlerinden alınan ilik nakledildi.

KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Öğretim Üyesi ve Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Emine Zengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ünite olarak ilk vakalarını taburcu etmeye hazırlandıklarını belirtti.

Akdeniz anemisi olan 5 yaşındaki Mahmut Melih Özdemir ile 15 yaşındaki lösemi hastası Ömer Can Kumlu'nun hastanelerine 25 ve 26 Mayıs'ta giriş yaptığını anlatan Zengin, kemik iliği nakli için hastaların kardeşlerinden tam uygunluk sağlandığını bildirdi.

Başarılı nakil sonrası 2 hastanın da taburcu edilme aşamasına geldiğini anlatan Zengin, şöyle konuştu:

"Çocuklardan biri, tekrarlamış bir lösemi hastasıydı. Diğeri de Akdeniz anemisi olan 5 yaşındaki hastamızdı. Hastalarımızın kardeşleri sağlıklı çocuklardı. Birinden 750 mililitre, diğerinden de 400 mililitre kemik iliği topladık. Arkasından onlara aynı seansta tam kan verdik. Onları, sağlık problemi bulunmadığı için ertesi gün taburcu ettik."

Kemik iliği naklinden sonra hastada bağışıklık sisteminin tekrar kurulmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü vurgulayan Zengin, hastaların bu sürede enfeksiyona açık olduklarından korunduklarını bildirdi.

Doç. Dr. Zengin, çocukların, 2 yılın ardından hastalıkları tekrarlamazsa yaşamlarını sağlıklı sürdüreceklerini kaydetti.