Kuşdili festival olmasa kesin anlamda ölecek.

Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yöre halkının coğrafi şartlar nedeniyle haberleşmede kullandığı kuş dilinin varlığı festivalle sürdürülüyor.  Atalarından öğrendikleri kuş dilini günümüzde yaşatan köylüler bu dili tanıtmak amacıyla festival düzenliyor.

Festivalin açılışında konuşan Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, “Kuş dili arazinin engebeliğinden, ulaşım zorluğundan, haberleşmenin imkansızlığından ve derin vadilerden dolayı mecburi olarak, bir konuşma ve anlaşma dili olarak ortaya çıkmıştır. Islık bir haberleşme aracı olarak, Giresun’da Kuşköy Köyünde Düğün, cenaze, hastalık, imece çağırmada karşıdan karşıya 3 kilometre mesafeden birbirlerine haber ulaştırmada en çok kullanılan bir iletişim aracıdır” dedi.

Festivalde kuş dili ile nasıl haberleştiklerini anlatan bir gösteri düzenleyen köy sakinleri, Çanakçı Kaymakamı Ertuğrul Örnek’in kağıda yazdığı yazıyı 100 metre uzağında ki annesi Muazzez Köçek’e tercüme eden, Kader Köçek Festivale katılan konukların beğenisini topladı. Yoğun katılımın olduğu festivale katılan yöresel sanatçılar festivale uzaktan, yakından gelenlere keyifli dakikalar yaşattı. Yöresel kıyafetleri ile festivale renk katan gençler ise tüm Türkiye'ye Kuşdili ile selam yolladı.  
Editör: TE Bilişim