Milli Güvenlik Kurulu, bölgesel ve küresel gelişmelerin hassas olduğu günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantı, 1 saat 40 dakika sürdü. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada özellikle Kuzey Irak’ta yaşanan gelişmelere ve Irak’ta merkezi hükümetin başlattığı Kerkük operasyonuna dair değerlendirmelerde bulunuldu.

KERKÜK HASSASİYETİ 

“Merkezi Irak Yönetimi’nin  tüm ülkede anayasal egemenliğini tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük’te attığı adımlar değerlendirilmiş; Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır” denilen açıklamada, Türkmenlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilerek, “Merkezi  Irak  Yönetimi’nin  Kerkük’te  yürüttüğü  operasyonun,  şehrin  son  dönemde bozulmaya çalışılan demografik yapısının, tarihi  derinliğine uygun şekilde tesisini de  sağlamayı  amaçlaması  hususundaki  hassasiyetimiz  ve  beklentimiz  özellikle belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

YENİ YAPTIRIM

Sınır kapısı merkezi hükümette

MGK açıklamasında, “Irak Anayasası’nı ihlal eden gayrımeşru IKBY referandumu sonrasında atılan adımlar değerlendirilmiş; alınması öngörülen yeni tedbirler müzakere edilmiştir.

Çalışma başladı

Türk Hava Sahası’nın IKBY’ne kapatılması ve İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Merkezi  Irak Yönetimi’nce devralınması sürecinin başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir” denildi. Başbakan Yardımcısı Bozdağ da söz konusu sınır kapısının Bağdat’a devri için çalışma başlatıldığını açıkladı. 

TEZKERE MECLİS BAŞKANLIĞINA GÖNDERİLDİ

Teröre karşı OHAL beşinci kez uzatılıyor  

MGK’da OHAL’in uzatılmasına yönelik alınan tavsiye kararı doğrultusunda Bakanlar Kurulu tezkereyi Meclis’e gönderdi.MGK açıklamasında, “FETÖ/PDY,  PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt  bütününde uygulanan olağanüstü hal değerlendirilmiş; demokrasimizin, hukuk  devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere hükümete, olağanüstü  halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Amaç hızlı karar 

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yanrdımcısı Bekir Bozdağ, “MGK, değerlendirme sonucunda OHAL’in üç ay daha uzatılması hususunu bakanlar kuruluna tavsiye etti. FETÖ, PYD, PKK, DEAŞ ve terör örgütleriyle daha etkin mücadele etmek maksadıyla, hızlı karar almak, alınan kararları hızlı uygulamak, OHAL’i gerekli kılan şartların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması maksadıyla alınan tedbirlerin devamlılığını temin etmek maksadıyla, olağanüstü halin üç ay uzatılmasını karara bağlamıştır. Ve TBMM Başkanlığına gönderilmiştir” dedi. Böylece OHAL beşinci kez uzatılmış olacak. 

Editör: TE Bilişim