MHP’de olağan üstü kongre isteyen muhaliflerin, 543 delegeden topladığı imza, avukatlar tarafından noter eşliğinde MHP Genel Merkezi’ne teslim edildi.

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan partili muhaliflerden genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın avukatları, noter eşliğinde delegeden topladıkları imzayı, tek dosyada parti genel merkezine getirdi.

Avukatların girişi esnasında yapılan güvenlik aramasında kısa süreli kargaşa yaşandı. Avukatlar daha sonra partinin Yazı İşleri Müdürlüğüne tek klasörde toplanan imzaları teslim etti.

3 avukat noter ile birlikte 543 imzayı teslim ettikten sonra genel merkez çıkışında bekleyen gazetecilere açıklama yapmak istedi. Ancak partideki bir grup görevli, avukatların açıklama yapmasını engelledi. Avukatlar araçlarına bindirilerek uzaklaştırıldı. Avukatların araçlarının da tekmelendiği görüldü. 

Kurultay süreci

Toplanan imzalar, tüzük kurultayı için yeter sayı olan 245'i geçiyor. MHP'nin bin 220 delegesi bulunuyor. Tüzük değişikliğinde, delegenin saltçoğunluğu aranacak. 

Tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin imzası, Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye sunulacak. Bahçeli, bu imzaları kontrol ettikten sonra kararını verecek.

Parti tüzüğünde, toplanan imzaların değerlendirilmesine ilişkin süreyi belirten bir madde bulunmuyor.

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.

Genel Başkan Devlet Bahçeli Kızılcahamam toplantısında “ne kadar imza toplarlarsa toplasınlar kurultaya gitmeyeceğim" demişti.