Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından en dikkat çekici unsur seçime yüksek katılım oldu. 7 Haziran'da 47 milyon 507 bin 467 kişinin oy kullandığı seçimde katılım yüzde 83,92 oranında hesaplanırken, 43 milyon 914 bin 948 kişinin oy kullandığı 12 Haziran 2011'deki seçimde bu oran yüzde 83,16 olarak gerçekleşti. 48 milyon 537 bin 201 seçmenin dün oy kullandığı seçimlerde ise yüzde 85,18'lik katılım oldu.

Seçime katılımın yüksek gerçekleşmesini demokrasi açısından sevindirici bulan siyaset uzmanları, sandığa giden seçmenin en çok güvenlik konusunu önemsediğini, Güneydoğu'daki oy değişiminin de bunun en önemli göstergesi olduğunu belirtti.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Nebi Miş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye siyasi hayatında herhalde bu kadar yüksek siyasi katılım olan seçim çok enderdir ya da belki de tek olabilir, darbe dönemleri hariç" değerlendirmesinde bulundu. Miş, bunun siyasi tercih ve demokratikleşme düzeyi bakımından önem taşıdığını ifade etti.

"Demokrasinin sağlığı bakımından sevindirici" 

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, seçime katılımın yüksek olmasını demokrasinin sağlığı bakımından sevindirici bulduğunu dile getirdi. 

Okur, "Yüksek katılım oranı toplumun siyaseti ciddiye aldığını ve sorunlarının çözüm noktası olarak siyasete baktığını gösteriyor" dedi.

"Seçmen çözüme yönelik bir refleks gösterdi"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı da Türkiye'de en yüksek katılımlı seçimlerden birinin yaşandığını bildirdi. 

Bunun sebepleri arasında 7 Haziran sonrasındaki belirsizlik ortamı, ekonomideki kırılganlıklar, bölgede karşılaşılan siyasi sorunların geldiğini ifade eden Yazıcı, bu durumun seçmende kaygı yarattığını söyledi. "Seçmen çözüme yönelik bir refleks gösterdi" diyen Yazıcı, sonuçları AK Parti açısından önemli bir başarı olarak değerlendirdi.
Editör: TE Bilişim