Of’ta öğrencilerle hayat tecrübelerini paylaşan Trabzonspor Kulübü Eski Başkanı Nuri Albayrak, iş hayatındaki başarısından Trabzonspor’a, siyasetten İslam dünyasındaki gelişmelere kadar birçok konuda önemli mesajlar verdi.

Of Kaymakamlığı ve Of Belediye Başkanlığı öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 10- 11.sınıf öğrencilere yönelik olarak yürütülen “Örnek Kişilerle Kendini Anla Geleceğini Planla” projesi kapsamında Of’un yetiştirdiği önemli işadamlarından Albayrak Grubunun patronu ve Trabzonspor Eski Başkanı Nuri Albayrak, öğrencilerle hayat tecrübelerini paylaştı.

Konferansa, Of Kaymakamı Eren Arslan, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Of İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, AK Parti Of İlçe Başkanı Mehmet Hakan Terzioğlu, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Of Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen program Nuri Albayrak’ın kısa hayat hikâyesinin okunmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye çıkan Albayrak, bir çok konuda önemli mesajlar verdi.

Hayatımızın dönüm noktasını göçler oluşturur

Çocukluğunda köye bütün işleri yaptığını, İnek baktığını ve çay kırdığını ifade eden Albayrak; “Şartlar ne kadar zor olsa da o zorluğa karşı Allah daha da yardım ediyor. Bunu yaşadığımız hayat bize hep gösterdi. Of’un Ballıca köyünde doğdum. Bizler köy okulunda okuduk. İmkânlar olmadığı için ısınmak için kışın okula her gün her öğrenci bir odun götürmek zorundaydı. Götürmese öğrenciler geri gönderilirdi. Köyde bütün işleri bizler yapardık. İnek bakardık, su taşırdık, çay kırardık. Arazi sıkıntısından dolayı Of’un Çamlı Mahallesine göç etmek zorunda kaldık. O zaman makasla çay kesme yoktu. Elle çay toplardık. Topladığımız çayları köyden Of’a getirip satardık. Babam Of’un sayılı marangozlarındandı. Of’ta ilk otobüs kasasını babam yaptı. Erzincan Depreminden sonra babam Erzincan’da konut işine başladı.1968 yılında İstanbul’a göç ettik. Bu iki göç benim hayatımın dönüm noktalarıdır. İstanbul’da babam inşaat sektörüne atıldı.1975 yılına kadar inşaat işi ile uğraştık” diye konuştu.

60 yıldır hala bir ve beraberiz

İş hayatını anlatan Nuri Albayrak; “1975 yılı krizi bizi de etkiledi. Sektör değiştirerek ulaşım işine adım attık. Kardeşlerimizle İstanbul’da 4 yıl taksicilik yaptık. Fındıkzade’de büro açarak taşıma şirketimizi kurduk. 1981’de İstanbul Hasdal’da askerlik vazifemi yaptım. 1982 yılında İstanbul’da Ülker fırmasının ürün dağıtım işini aldık. 1988 yılında en büyük taşıma yapan şirket olduk. Yurt dışında ilk tecrübemiz Hacı taşıma işiyle olmuştur. İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde meclis üyeliği yaptım. 1985- 1995 yılları arasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan İle aynı çizgide siyaset yaptık. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Spor Kulübü Başkanlığı yaparak buradan Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonları çıkardık. Altı kardeşiz ve 60 yıldır birbirimizden hiç ayrılmadık. Hala daha bir ve beraberiz, aynı binada yaşıyoruz. Bu birlikteliği sağlayan rahmetli babam ve annemin gayretleri olmuştur. Türkiye’de 10 bin yurt dışında 10 bin olmak üzere 20 bin çalışanımız var. Bunca insana ekmek sağlamak mutluluk verici bir şeydir” dedi.

Trabzonspor devri hiçbir zaman bitmez

Öğrencilerin bir sorusu üzerine Trabzonspor hakkındaki düşüncelerini anlatan İş adamı Albayrak; “2005 yılında Trabzonspor Başkanı olduk. Yola çıkarken yarışmak için yaşamak gerekir parolasıyla yola çıktık. İstanbul kulüplerinin gelirleri Trabzonspor’dan beş misli fazla. Bu yapıyla büyük takımlarla yarışamazsınız. Onun için öncelikli olarak İstanbul’daki araziyi Trabzonspor’a kazandırdık. Trabzon şehri dışarıdan çok büyük bir şehir olarak görünüyor. Ancak burada geldiğinizde küçük hesap yapan insanları görünce bunun böyle olmadığını anlıyorsunuz. İstanbul’da “Çarşı Her şeye Karşı” sözü Trabzon’da her şeye karşı bir grup var. Trabzon şehrini rahatlatmak ve Trabzonspor’a verdiğimiz stadyum sözünü gerçekleştirmek, Trabzonspor’u maddi olarak kurtarmak için Akyazı projesini hazırlattık. 800 dönümlük dolgu sahasını Trabzonspor’a kazandırmak için hazırlattığımız projeye itirazlar oldu. Yaptığımız girişimlerle projeye başlandı. Daha sonra Mimarlar ve Mühendisler Odası açtığı dava sonucu 8 ay çalışmalar durdu. Karadeniz Oyunları dolayısıyla çıkarılan bir kanun ile projeye devam edildi. Cumhurbaşkanımızın da Trabzon’a verdiği stadyum sözü nedeniyle stadyumun yapılması konusunda çok yardımını gördük. Trabzonspor’un ekonomisi düzelmeden başarı sağlayamaz. Gelir getirici Kaynakların yanında şehirde 35 bin spor yapan gençten her yıl bir iki futbolcu takıma kazandırıp büyük paralar vermeden şampiyonluklar gelir. Trabzonspor’un tarihi bize bunu örneklendiriyor. Trabzon’daki tüm spor kulüpleri Trabzonspor çatısı altında birleşmeli. Sürekli devam eden ekonomik gelirler oluşturulup, Birlik ve beraberlik sağlanmalı böyle yapılırsa başarı kaçınılmaz olur” ifadelerini kullandı.

İslam Dünyası Mezhepçilikle bölünmeye çalışılıyor

Somali’de ve Pakistan’da iş yaptıklarını ve 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Albayrak; “Dünyanın Müslümanları bölmek için İslam ülkelerindeki oyunu mezhepleri İslam’ın önüne koyarak çatıştırıp bölmek, parçalamak, yok etmektir. Batı gittiği yere ileriye dönük sömürü planlarıyla gidiyor. Pakistan’da toplu taşıma ve temizlik işi yaparken Batı’nın bu tutumunu görüyoruz. Biz Somali’ye gittiğimizde Mogadişu limanını almadan yıllık 1 milyon Dolar liman geliri varken biz şimdi bunu 7 milyon dolara çıkardık. 150 milyon Dolarlık Somalı Bütçesinin 100 milyon Dolarını biz karşılıyoruz. Kişi başına düşen yıllık gelir 300 dolar. Biz ise 10 bin dolarlık yıllık gelire sahibiz. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Birlik, beraberlik ve sevgiyle inşallah ülkemizin geleceğine damganızı vuracaksınız” diye konuştu.

Altay Tankları Yerli motor gücüyle çalışacak

Tümosan’da 5 yıl sonra ALTAY tanklarının motorlarını üreteceklerini müjdeleyen Albayrak; “Konya Tümosan Traktör 1980’den 2004 yılında biz alıncaya kadar 10 bin traktör üretmiş. Biz 2009 yılında 10 bin traktör ürettik. Dünyanın traktör ihracatının % 10’unu biz yapıyoruz. Tümosan motorlarının % 90’ı yerli motordan oluşuyor. İnşallah yakın zamanda Yerli Altay Tankımızın motorunun tamamını yerli sanayi tarafından yapılacak. 2002-2016 arası yerli üretime hızla ağırlık verildi. Ama biz başardıkça pıranalar gibi üzerimize geliyorlar. Türk Müteahhitleri dünyada 1, 2. Sırada yer alıyor. Ülke olarak AR-Ge’ye düne göre 100 misli yatırım yapılıyor. Yarınlarımız sizlerle daha iyi olacak” dedi.  

Of’un Dünyada ve Türkiye’de ayrı önemi var

Öğrencilerin neyi yapamadınız sorusuna ise Albayrak; “Bizim dönemimizde siyasi olaylar nedeniyle okumayı yarıda bıraktık. Neyi yapamadınız derseniz yüksek okulu yarım bırakmayı söylerim. Keşke onu bitirebilseydim. Size okumayı tavsiye ediyorum. İş yerlerimizde eleman alırken güvenilirliğe ve CV’ye çok önem veriyoruz. Albayrak Vakfı olarak öğrencilere yardımlar yapıyoruz. Bu öğrencilerin ülkemizin yarınlarına faydalı olması bakımından yeni bir proje başlattık.3000 öğrenci üzerinde yaptığımız IQ taraması sonucu 60 öğrencinin IQ’sü 130’un üzerinde çıktı. Bunların eğitim öğretimine ayrı önem veriyoruz. Akademik başarılarının yanında 4 yabancı dil öğretiyoruz. Bu projemizi daha da geliştirip uygulamalıyız. Başarılı olmak zordur. Başarıyı sürdürmek daha zordur. Zirveye bir şekilde çıkmak mümkün olur ama orada kalmak, tutunmak zordur. Zirvelerde rüzgâr sert eser. Biz her türlü zorluğu yaşayarak buralara geldik. Oflu olmak dünyada ve ülkemizde bir ayrıcalıktır. Of’un dünyada ve Türkiye’de ayrı bir önemi var. Bunun kıymetini bilmek gerekir. Biz sizlerden yarın için çok şeyler bekliyoruz. Size güveniyoruz, sizi seviyoruz” diye cevap verdi.

Başkan Sarıalioğlu; Kendinize Gerçekçi hedefler koyun

Programda konuşan; “12.sini gerçekleştirdiğimiz bölgemizden yetişmiş örnek kişilerle siz değerli öğrencilerimizi buluşturmanın mutluluğunu ve projede ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İdris Kabahasanoğlu’na da teşekkür ediyorum. Hayatın içinden gelen, her türlü zorluklar yaşayan ama yılmadan çalışıp başarılı olan değerli Nuri Albayrak abimizi sizlerle buluşturmakla ne kadar iyi yapmışız. Gençler kendinize gerçekçi hedefler koyun. TV’deki hayali hedeflere kanmayın. Ülkenizi değil dünyayı değiştireceğinizi gözlerinizdeki parıltıdan görüyorum. Ayrılığa, gayrılığa, fitne ve fesada düşmeden, barış ve güven içinde mutlu bir dünyayı sizler gerçekleştireceksiniz” ifadelerini kullandı.

Kaymakam Arslan; Vazgeçince kaybedersiniz

Of Kaymakamı Eren Arslan da yaptığı teşekkür konuşmasında; “Hayat zorluklarla mücadelede coğrafyanın da önemi vardır. Zorluklar ne kadar çok olsa da o derece Allah kolaylık veriyor. Nuri abi bize, yenilince değil vazgeçerseniz kaybedersiniz düşüncesini çok güzel anlattı. Samimi, aile mefhumunu önceleyen, çalışkan ve yardımsever bir insan olan Nuri Albayrak abiyi verdiği mesajlar için teşekkür ediyorum. Hem ülkemize hem de yabancı ülke vatandaşlarına istihdam sağladığı için de ayrıca kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Teşekkür konuşmalarının ardından Kaymakam Arslan ve Başkan Sarıalioğlu Albayrak’a plaket takdim ettiler.

Editör: TE Bilişim