Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis başkanı Ufuk Ünal, dünyada yılda yaklaşık 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan kruvaziyer turizminin son yıllarda Karadeniz’de gelişmeye başladığını belirterek, “Sinop, Samsun ve Trazon’da kruvaziyer turizmi her geçen yıl büyüyor. Bir kıyı kenti olan Ordu da kruvaziyer turizmi ile tanışmalıdır” dedi. 

Karadeniz’in kruvaziyer turizmi açısından çok uygun bir bölge olduğunu, özellikle son yıllarda Sinop, Samsun ve Trabzon’a gelen kruvaziyer gemi ve turist sayısının her geçen yıl artığını belirten Ufuk Ünal, siyasilerin Ordu’da bu turizmi geliştirmek için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Karadeniz’de kruvaziyer turizmi ile ilgili istatistik rakamlara da yer veren Ünal, şöyle konuştu: “Sinop’ta kruvaziyer turizmi 2008 yılında başlamıştı. İlk yıllarda 6 kruvaziyer gemi ve 3 bin civarında turist sayısı ile başlayan turlar, bugün yılda 26 kruvaziyer ve 4 yolcu gemisi ile yaklaşık 18 binlere ulaşan yolcu sayısına ulaştı. Trabzon’a 2002 yılında 9 kruvaziyer gemi 4 bin 813 kruvaziyer turist sayısı bugün 37 gemi ve 16 binli yolcu sayısını aştı. Samsun’da 2004 yılında 1 gemi ile başlayan kruvaziyer turizmi bugün yılda 13’ü kruvaziyer olmak üzere toplam 17 gemi ve Bin 500’lü yolcuya ulaştı.Bu 3 il ile aynı özelliklere hatta daha iyi turizm özelliklerine sahip olan Ordu’nun da kruvaziyer turizmi pastasından pay almalıdır. Siyasetçilerimizin bu konuda çaba sarf etmesi ve Ordu’nun kruvaziyer limanına sahip olması için çalışma yapması gerektiğine inanıyoruz.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Hedefleri’ programında ‘Yeni Limanlar’ bölümünde önümüzdeki 8 yıl içerisinde 10 yeni kruvaziyer limanı yapılacağını, bunların içinde Samsun ve Trabzon’a ayrı bir kruvaziyer limanı inşa edilmesinin programa alındığını hatırlatan Ünal, siyasileri göreve davet etti.