Pekşen'in milletvekili olarak denetim görevi çerçevesinde verdiği soru önergesine cevap vermeyen Ala'yı ağır bir şekilde eleştiren Pekşen, “Devletin İçişleri Bakanlığı gibi çok önemli bir Bakanlık makamını ele geçirdiği anlaşılan Sn. Efkan ALA’nın devlet ciddiyetinden uzak, devlet gelenekleriyle bağdaşmayan, Anayasal düzenle uyuşmayan davranışlarını toplumun takdirine sunuyorum. Hayretle görüyorum ki Parlamenterlerin Bakanlığa sormuş oldukları sorulara vermiş olduğu cevaplar tam da kendisine yakışan niteliktedir. Demokrasi kültürünün ve devlet ciddiyetinin gerektirdiği o saygınlığı ondan beklemek demek ki bizim adımıza hata olmuştur. Bundan sonra kendisine tam da kendi üslubuyla Parlamenter denetim çerçevesinde sorular sorulması gerekecektir. Ünlü bir filozofun dediği gibi bir insanın karakteri kişiliği neleri konuşup, nelere güldüğü ile ortaya çıkarmış; onun da zaten ayinesi iştir sözüyle tam örtüşen davranış biçimi var” dedi.

Pekşen, Bakan Ala “Milletvekili olarak denetim görevimiz çerçevesinde size gönderdiğimiz sorulara verdiğiniz yanıtlardan anlaşılıyor ki ya anlama sorununuz var ya da demokratik düzenle bir sorununuz vardır. Her ikisi de esasen tam da size uyan bir sonuçtur. Devlet ile bir sorununuz olduğu gerçekleştirdiğiniz uygulamalarınızla kamuoyunun da malum ve bilgisi dahilindedir.” diyerek, ağır bir şekilde eleştirdi.

Trabzon Mv. Haluk Pekşen'in 7/479 esas numaralı soru önergesi: “03.10.2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 5. Maddesi gereği, 26. Maddesi kapsamında yer alan maden, petrol, doğalgaz, kaya gazı veya jeotermal kaynak arama projelerine ilişkin ‘ÇED Gereklidir’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verme yetkisi, 27 Şubat 2014 tarih ve 83 sayılı (2014/05) nolu Genelge ile 01 Mart 2014 tarihinden itibaren Valiliklere devredilmiştir.”

Bu bağlamda;

1. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize, Bayburt, Artvin illerindeki maden arama projelerinden hangilerine Valiliklerce ÇED gerekli değildir kararı verilmiştir?

2. ÇED gerekli değildir kararı alan Valiliklerin isimleri nelerdir?

3. Hangi Valilikler hangi şirketlerin, nerelerdeki arama projelerine ÇED gerekli değildir kararı vermiştir?

4. Valiliklerce ÇED gereklidir kararı verilen projeler hangi şirketlere aittir ve bu projelerin yerleri neresidir? İçişleri Bakanı Efkan ALA’nın soru önergesine verdiği cevap: “Adı geçen illerimizce; maden, petrol, doğalgaz, kaya gazı ve jeotermal kaynak arama projeleri için hazırlanan ÇED başvuru dosyaları, ilgili mevzuata göre kamu ve özel kuruluş ayrımı yapılmaksızın titizlikle incelenerek karara bağlanmaktadır.”

Editör: TE Bilişim