CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Samsun'a gelerek İl Başkanlığı'nda partililerle buluştu. Bir süredir sağlık problemleri yaşayan eski Milletvekili İhsan Kalkavan'ı ziyaret amacıyla Samsun'a gelen vekillerden Pekşen, il başkanlığı toplantı salonunda partililere seslendi.

TİCARETİN MERKEZİ OLMALI 

Samsun'un konum olarak iyi bir yerde bulunduğunu ve ticaretin merkezi olması gerektiğini belirten Pekşen, "20. yüzyılın tarihi Samsun'dan yazıldı ama 21. yüzyılın da en çok konuşulan kentlerinden biri burası olacaktır. 1996 yılında İpek Yolu Demiryolu diye bir proje hazırladım. Bu proje ile Türkiye'nin dünyaya entegre olabilmesini amaçladık. Zamanın başbakanına götürdüm, kabul edildi ve dünyanın umut veren projeleri içerisinde yer aldı. Bu proje şöyleydi: Şu anda yapımı devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu var. Aslında bu yol Samsun-Bakü'dür. Dünyanın en çok petrol üreten ülkelerinden birisi Azerbaycan, ama petro-kimya sanayinde yok. Dünyanın en önemli maden üreten ülkelerinin başında Kazakistan geliyor, ama dünya maden pazarında Kazakistan yok. Dünyanın en kaliteli pamuğunu üreten ülkeler arasında Türkmenistan ve Özbekistan var, ama bu ülkeler de dünya tekstil ve pamuk sanayinde yok. Bunun en önemli sebebi lojistik taşıma olanaklarının olmayışıdır" dedi.

SAMSUN-ŞANLIURFA TREN ÖNERİSİ

Samsun'un lojistik konusunda önemli avantajları olduğunu söyleyen Milletvekili Pekşen, "Samsun'u lojistik bir merkez haline getirebilirsek, Azerbaycan'ın, Kazakistan'ın, Türkmenistan'ın, Özbekistan'ın mallarını buradan dünya pazarına sunar, burayı ülkemizin en önemli şehirlerinden biri yapabiliriz. Rusya’ya Brezilya her yıl 50 milyar dolarlık konserve satıyor. Biz bu pazarı kaybettik. Ama Urfa’da, Harran’da üretilen domatesi oradaki frigorifik trenle beraber Samsun Limanı’nda gemilere yüklemeyi başardığımız zaman Rusya’daki 125 milyonun tabağına sabahleyin birer domates koyarız. Bu Türkiye için müthiş bir ekonomidir. Bu frigorifik trenlerin maliyetleri de o kadar pahalı değildir. Bunlar vizyon projelerdir. Bunlar ayakları yere basan projelerdir. Bizim partimizde bu projeleri gerçekleştirecek müthiş beyinler vardır. Bu projeleri Türkiye gündemine taşımalıyız” dedi.

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz ise, KESK'in önceki gün laiklik karşıtı eyleminde yaşanan olayları kınadı.